Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γιατί δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε το ρύζι -Ποιος κίνδυνος υπάρχει

Πόσες φορές δεν έχετε ξαναζεστάνει το φαγητό που περίσσεψε γιατί βαριέστε ή δεν έχετε τίποτε άλλο να φάτε. Το ξέρατε όμως ότι το ξαναζεσταμένο ρύζι μπορεί να σας κάνει πραγματικά κακό;

Σύμφωνα με το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να βρεθείτε στο νοσοκομείο από δηλητηρίαση και δεν είναι το ξαναζέσταμα αυτό που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος αποθήκευσης του ρυζιού αφού μαγειρευτεί την πρώτη φορά.

Το άβραστο ρύζι περιέχει συχνά κύτταρα ικανά να αναπαραχθούν γρήγορα, το γνωστό Bacillus cereus – ένα βακτήριο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση και μπορεί να επιβιώσει αν το ρύζι μαγειρευτεί.

Αν το ρύζι παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου μετά το βρασμό του, τα κύτταρα αυτά μπορούν να αναπαραχθούν σε βακτήρια, τα οποία τελικά πολλαπλασιάζονται και ενδέχεται να προκαλέσουν τοξίνες που προκαλούν εμετό ή διάρροια.

Όσο περισσότερο μείνει σε θερμοκρασία δωματίου το μαγειρεμένο ρύζι, τόσο πιο πιθανό είναι τα βακτήρια να κάνουν το ρύζι μη ασφαλές για κατανάλωση – αυτό σημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποθηκεύετε το ρύζι σας με τον σωστό τρόπο, αν θέλετε στη συνέχεια να το ξαναζεστάνετε.

Πώς μπορείτε λοιπόν να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση; Αρχικά, σερβίρετε το ρύζι αμέσως μόλις μαγειρευτεί και βάλτε στο ψυγείο όσο μείνει το συντομότερο δυνατόν. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, συνιστά μέσα σε μία ώρα, ιδανικά. Στη συνέχεια, μπορείτε να διατηρήσετε το ρύζι στο ψυγείο (αλλά όχι πάνω από μία ημέρα) προτού το ξαναζεστάνετε.


Πηγή