Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γιατί η γυμναστική μετά μουσικής είναι πιο αποδοτική

Η ακρόαση μουσικής κατά τη διάρκεια της άσκησης την κάνει πιο ευχάριστη και εύκολη, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη όμως, μεγιστοποιεί και τις αποδόσεις σας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brunel συνέθεσαν μάλιστα ένα τραγούδι, που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ταχύτητας κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, καθώς και στη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

Το τραγούδι «Run With Me» δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Costas Karageorghis, εμπειρογνώμονα στην ψυχολογία της μουσικής και της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Brunel και σχεδιάστηκε για να αυξήσει το ρυθμό κατά περίπου 5% και να μειώσει το αίσθημα κόπωσης έως και 15%.

Τα οφέλη της μουσικής κατά τη διάρκεια της γυμναστικής μελετήθηκαν για πρώτη φορά από επιστήμονα στην Νέα Υόρκη το 1911, ο οποίος διαπίστωσε ότι οι ποδηλάτες οδήγησαν κατά 8,5% πιο γρήγορα όταν υπήρχε ηχητικό background.

Ο καθηγητής Costas Karageorghis και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα επιστημονικά δεδομένα 139 μελετών που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 107 χρόνια σχετικά με την επίδραση της μουσικής στην άσκηση.

Διαπίστωσαν ότι «η μουσική όξυνε τις αισθήσεις, αύξησε την σωματική απόδοση, μείωσε το αίσθημα δυσκολίας και συνολικά συνέβαλε στη βελτίωση της απόδοσης».

«Υπάρχει μια σχεδόν συμβιωτική σχέση της μουσικής και της κίνησης» δηλώνει ο καθηγητής Costas Karageorghis. Η μουσική, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να επηρεάσει την προπόνησή σας είτε συγχρονισμένα, λειτουργώντας ως μετρονόμος και ρυθμίζοντας την κίνηση στον ρυθμό, είτε ασύγχρονα, ενισχύοντας την απόδοση ενώ κάνετε γυμναστική.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychological Bulletin.

Διαβάστε επίσης:

Μουσική: Πώς επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς (έρευνα)

Η συμβολή της μουσικής στην ανακούφιση του πόνου

Έρευνα: Ποιο είδος μουσικής προτιμούν οι… ψυχοπαθείς


Πηγή