Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γλαύκωμα: Τι πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Το γλαύκωμα αποτελεί μια ομάδα παθήσεων του ματιού, οι οποίες έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό την καταστροφή του οπτικού νεύρου.

Το γλαύκωμα είναι κατά κανόνα ασυμπτωματική νόσος και οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται την παρουσία της.

Για το λόγο αυτό η έγκαιρη διάγνωσή του είναι καίριας σημασίας για την πρόληψη των βλαβών που προκαλεί.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, η τακτική πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης γλαυκώματος.

Αντίθετα, τα υψηλά επίπεδα ολικών πολυακόρεστων λιπαρών οξέων αυξάνουν τον κίνδυνο.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, με επικεφαλής την Δρ Γιε Ιλέιν Γουανγκ, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 3.865 άτομα, 40 ετών και άνω, καταγράφοντας τη σχέση γλαυκώματος και διατροφικής πρόσληψης ολικών πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, περιλαμβανομένων των ωμέγα-3.

Από τα 83.643.392 άτομα του αρχικού δείγματος από το οποίο επιλέχθηκαν τα 3.865, το 3,7% πληρούσαν τα κριτήρια για γλαύκωμα.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, τα αυξημένα επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης εικοσαπεντανοϊκού οξέως και δοκοσαεξαενοϊκού οξέως, συσχετίστηκαν άμεσα με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εκδήλωσης γλαυκώματος. Αντιθέτως, σημαντικά αυξημένες ήταν οι πιθανότητες να πληροί κάποιος τα διαγνωστικά κριτήρια για γλαύκωμα μεταξύ των συμμετεχόντων με αυξημένη καθημερινή κατανάλωση ολικών πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

«Από τη μελέτη μπορούμε να εικάσουμε ότι μέσω της αύξησης της αναλογίας των διατροφικών ω-3 λιπαρών και τον έλεγχο των ολικών πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας από το γλαύκωμα. Ωστόσο, απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες ή τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για την επαλήθευση αυτών των επιστημονικών υποθέσεων», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Ophthalmology.

Διαβάστε επίσης:

Τσάι για την πρόληψη του γλαυκώματος: Πόσο πρέπει να πίνετε

Πώς βλέπει κάποιος με καταρράκτη, γλαύκωμα, αμφιβληστροειδοπάθεια (προσομοιωτής)


Πηγή