Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Μήπως κάνετε αυτά τα 6 συχνά λάθη;

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη τριπλασιάστηκε από το 2009 έως το 2014 (επιθεώρηση JAMA Internal Medicine).

Την ίδια χρονική περίοδο σημειώθηκε μείωση κατά 17% των ατόμων που διαγνώσθηκαν με κοιλιοκάκη.

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη (βρώσιμα αλλά και καλλυντικά) αποτελούν μια νέα διατροφική τάση που διαφημίζεται έντονα από πολλούς διάσημους.

Για το 1% του πληθυσμού όμως που πάσχει από κοιλιοκάκη, η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη ταλαιπωρούνται από συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, μη φυσιολογικές κενώσεις του εντέρου, εμετοί, κόπωση και απώλεια βάρους.

Με την πάροδο του χρόνου, η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο λεπτό έντερο, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Η κατάλληλη διατροφή δεν συνεπάγεται μόνο την αποφυγή του ψωμιού. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε, γι’ αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε διατροφολόγο.

Δείτε ποια είναι τα 6 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη:

Ακολουθείτε τη συγκεκριμένη διατροφή χωρίς λόγο

Εάν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε τα προϊόντα με γλουτένη. Παρά τα δυνητικά οφέλη που μπορεί να έχει μια τέτοια διατροφή, όπως η απώλεια βάρους, πρέπει να ακολουθείται μόνο από κάποιον που έχει δυσανεξία, καθώς μπορεί να χάσετε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που περιέχονται στα προϊόντα με γλουτένη. Αντί λοιπόν να κόψετε εντελώς τα τρόφιμα με γλουτένη, προσπαθήστε να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και καταναλώνετε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

gluten3

Είστε εθισμένοι σε πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη (ψωμιά, κέικ, μπισκότα κλπ.), τα οποία δεν είναι και τόσο υγιεινά, καθώς η γλουτένη αντικαθίσταται από επιπλέον λιπαρά ή ζάχαρη για περισσότερη γεύση. Οι άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη πρέπει να εστιάζουν στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, άπαχης πρωτεΐνης, υγιεινών λιπαρών, οσπρίων, ξηρών καρπών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

gluten4

Δεν ξέρετε να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες των τροφίμων

Για να έχει αποτέλεσμα η διατροφή χωρίς γλουτένη, πρέπει να ξέρετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά δημητριακά. Αναζητήστε τη σε προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, μαγιά, σπόρους, βρώμη, φύτρα, πίτουρο σιταριού. Μαγιά περιέχουν επίσης οι μπύρες αλλά και κάποια κρασιά. Για να αποφευχθεί η κατανάλωση γλουτένης από ανθρώπους που δεν πρέπει, πολλές ετικέτες αναγράφουν ότι τα προϊόντα μπορεί να έχουν παρασκευαστεί σε εγκαταστάσεις που παράγονται προϊόντα με γλουτένη.

gluten5

Χάνετε βασικά θρεπτικά συστατικά

Μια διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι απαραίτητο να αποκλείει όλα τα σιτηρά, όπως την κινόα, το κεχρί, το ρύζι ή το φαγόπυρο. Οι επιλογές σας παραμένουν λίγες, γεγονός που σας στερεί την εύκολη πρόσβαση σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και Ε. Για να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, καθώς και σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγνήσιο, πρέπει να καταναλώνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά.

gluten6

Δεν προσέχετε το φαγητό όταν τρώτε έξω

Πριν πάτε σε ένα εστιατόριο, κάντε τη σχετική προεργασία. Διαβάστε από πριν το μενού και αναφέρετε την διατροφική σας ιδιαιτερότητα στον σερβιτόρο. Δώστε προσοχή στα ορεκτικά, ελέγξτε αν έρχονται σε επαφή με ψωμί και βεβαιωθείτε ότι οι σάλτσες δεν περιέχουν αλεύρι. Εάν παραγγέλνετε τηγανητά, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν τηγανιστεί στο ίδιο σκεύος με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

gluten7

Ξεχνάτε τα προϊόντα που δεν αφορούν τη διατροφή

Κάποια προϊόντα προσωπικής υγιεινής μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Τέτοια είναι οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, που μπορεί να προκαλέσουν ερπητοειδή δερματίτιδα ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, όπως και η κοιλιοκάκη, με την οποία έχουν στενή σχέση στην αφετηρία και τον παθογενετικό μηχανισμό, καθώς κοινό σημείο είναι η ευαισθησία στη γλουτένη. Όταν χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα, πρέπει να ελέγχετε σχολαστικά τη σύστασή τους.

Διαβάστε επίσης:

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν προσπαθείτε να κόψετε τη γλουτένη

Διατροφή χωρίς γλουτένη: Για ποιες παθήσεις αυξάνει τις πιθανότητες


Πηγή