Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Δεν ωφελούν όλες οι χορτοφαγικές δίαιτες την καρδιά – Τι πρέπει να ξέρετε

Μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας, μόνο όμως αν τρώτε συγκεκριμένες τροφές, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Οι ειδικοί μελέτησαν τη σχέση της διατροφικής συμπεριφοράς και της ανάπτυξης καρδιακής νόσου περίπου 2.000 Ελλήνων για πάνω από 10 χρόνια, αρχής γενομένης το 2002.

Συγκριτικά με όσους έτρωγαν τις περισσότερες τροφές ζωικής προέλευσης, οι άντρες που έτρωγαν πιο πολλές φυτικές τροφές, αντιμετώπιζαν 25% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Αν και η ίδια τάση παρατηρήθηκε στις γυναίκες, η σύνδεση ήταν λιγότερο ισχυρή. Όσες έτρωγαν δηλαδή τα λιγότερα ζωικά προϊόντα είχαν κατά 11% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Κατά μέσο όρο, τα άτομα των οποίων η διατροφή ήταν πιο πλούσια σε φυτικές τροφές, έτρωγαν τρεις τροφές ζωικής προέλευσης την ημέρα. Άλλοι έτρωγαν πέντε ζωικά παράγωγα την ημέρα, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάζεται στο πλαίσιο διαδικτυακού συνεδρίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και του Παγκόσμιου Συνεδρίου Καρδιολογίας.

«Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ακόμη και μια μικρή μείωση στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης, ειδικά των λιγότερο υγιεινών, όπως είναι τα μεταποιημένα προϊόντα με βάση το κρέας, συνοδεύεται από αύξηση στην κατανάλωση υγιεινών τροφών τροφών που μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης  κ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος, καθηγητής και αντιπρύτανης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε ανθρώπους που έτρωγαν περισσότερα φυτικά προϊόντα για να διαπιστώσουν αν η διατροφή τους είναι υγιεινή (πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, καλά λιπαρά και τσάι ή καφέ) ή ανθυγιεινή (πλούσια σε χυμούς, γλυκά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πατάτες).

Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν πιο υγιεινές φυτικής προέλευσης τροφές, είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, -κάτι που δεν ίσχυε για όσους έτρωγαν ανθυγιεινές τροφές φυτικής προέλευσης- συγκριτικά με όσους κατανάλωναν περισσότερα ζωικά παράγωγα.

Βάσει αυτών των ευρημάτων, φαίνεται ότι μια χορτοφαγική ή vegan (αυστηρά χορτοφαγική) διατροφή δεν αρκεί για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτακο.

«Είναι επίσης σημαντικό να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένες, υγιεινές τροφές φυτικής προέλευσης, για να δούμε όφελος όσον αφορά τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων», πρόσθεσε.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ελαιόλαδο: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών

Pollotarian: Τα υπέρ & τα κατά της ημιχορτοφαγικής διατροφής (εικόνες)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν γίνετε χορτοφάγοι

 


Πηγή