Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

ΔΕΠΥ και μυοκαρδιοπάθειες: Ποιοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο

Τα διεγερτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας), όπως το Ritalin ή το Adderall, φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδιοπάθειας (αποδυνάμωσης του καρδιακού μυός), κίνδυνος που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν πάντως ότι οι μυοκαρδιοπάθειες είναι σπάνιες στους νέους και ακόμη και με τη χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ, ο απόλυτος κίνδυνος για κάθε ασθενή παραμένει πολύ μικρός.

Συνολικά, οι άνθρωποι 20 έως 40 ετών που έπαιρναν κάποιο φάρμακο για τη ΔΕΠΥ, είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυοκαρδιοπάθεια σε ένα χρόνο και 57% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυοκαρδιοπάθεια σε οκτώ χρόνια, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν έπαιρναν τα φάρμακα. Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

«Για όσο μεγαλύτερο διάστημα λαμβάνουν οι ασθενείς αυτά τα φάρμακα, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν μυοκαρδιοπάθεια. Εν τούτοις ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Pauline Gerard από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

«Δεν νομίζω ότι αυτός είναι λόγος για να σταματήσουμε να συνταγογραφούμε αυτά τα φάρμακα. Είναι πολύ μικρή η αύξηση του κινδύνου μακροπρόθεσμα. Υπάρχει κίνδυνος, αλλά είναι μικρός» πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 80 νοσοκομεία από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες που αφορούσαν άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών. Η ομάδα της Gerard συνέκρινε τα ποσοστά της μυοκαρδιοπάθειας μεταξύ ασθενών με ΔΕΠΥ που έπαιρναν διεγερτικά φάρμακα και ατόμων αντίστοιχης ηλικίας, φύλου και προβλημάτων υγείας που δεν λάμβαναν αυτά τα φάρμακα.

Η μελέτη έδειξε ότι, σε μια περίοδο 10 ετών, ο σχετικός κίνδυνος για μυοκαρδιοπάθεια αυξήθηκε μεταξύ των ατόμων που έπαιρναν διεγερτικά φάρμακα για περίπου οκτώ χρόνια και στη συνέχεια μειώθηκε κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς, η συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδιοπάθειας εξακολουθούσε να είναι αρκετά χαμηλή: Στα 10 χρόνια, μόλις το 1% των ασθενών που έπαιρναν φάρμακα για τη ΔΕΠΥ βρέθηκε να έχει εξασθενημένη καρδιά.

Οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο, αλλά δεν απαιτείται αλλαγή στις πρακτικές συνταγογράφησης, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στις 7 Απριλίου στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στην Ατλάντα.

Πηγή: healthday


Πηγή