Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δεύτερο εγκεφαλικό: Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και γιατί

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα αιφνίδιο γεγονός που προκύπτει από ξαφνική βλάβη στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό και συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο μπλοκάρεται από θρόμβο αίματος ή σωματίδια ή διαρρηγνύεται.

Ο κίνδυνος δεύτερου εγκεφαλικού και θνησιμότητας είναι μεγαλύτερος για ανθρώπους που έχουν ήδη υποστεί μεταβατικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και το ποσοστό επόμενου εγκεφαλικού είναι περισσότερο ισχυρό τις πρώτες 30 μέρες μετά το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να εκδηλώσουν δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Γέιλ.

Οι ειδικοί υπέβαλαν σε μελέτη 433.454 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί εξαιτίας αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, με μέσο όρο ηλικίας τα 78 έτη, για μια χρονική περίοδο έξι ετών.

Εντός αυτής της χρονικής περιόδου, περίπου το 15% των γυναικών και το 16% των ανδρών εκδήλωσαν δεύτερο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, τα ποσοστά κινδύνου μεταξύ των γυναικών παρέμειναν 8% χαμηλότερα από εκείνα των ανδρών ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν σχεδόν όλοι οι εξωγενείς παράγοντες.

Επιπλέον, οι γυναίκες είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να νοσηλευτούν εξαιτίας κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος και 5% για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Σε γενικό επίπεδο τα ποσοστά θνησιμότητας για το σύνολο των συμμετεχόντων, ανεξαρτήτως φύλου, στο διάστημα των έξι ετών μετά το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο, κυμαίνονταν στο 60%, ενώ συγκριτικά με τους άνδρες οι γυναίκες είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι αιτίες για τις διαφορές των δύο φύλων όσον αφορά τις πιθανότητες αποδίδονται πιθανότατα στο μεταβολισμό των φαρμάκων, στις ανοχές του οργανισμού καθώς και στον τρόπο με τον οποίο ζητούν ιατρική βοήθεια, ο οποίος πολλές φορές ενδέχεται να αποβεί σωτήριος.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο τρόπος ζωής που ευθύνεται για 7 στους 10 θανάτους


Πηγή