Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Διαβήτης: Αυξημένος ο κίνδυνος ακόμη και μετά από μία νύχτα χωρίς ύπνο

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για να έχουμε ενέργεια μέσα στη μέρα, για να είμαστε αποδοτικοί στη δουλειά μας και να μπορούμε να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και ευδιάθετοι.

Είναι όμως και «πυλώνας» της καλής υγείας, αφού μελέτες έχουν καταδείξει ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων και επιπλοκών, από τη στεφανιαία νόσο και το μεταβολικό σύνδρομο μέχρι την άνοια και τον πρόωρο θάνατο.

Μια νέα ιαπωνική επιστημονική μελέτη εστίασε στο πώς η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και μάλιστα μετά από μόλις μία νύχτα χωρίς ύπνο.

Έλλειψη ύπνου & διαβήτης

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά τείνουν να τρώνε περισσότερο, να γυμνάζονται λιγότερο και να παίρνουν πιο εύκολα βάρος, συνθήκες που λειτουργούν ευνοϊκά για την εκδήλωση του διαβήτη. Άλλες μελέτες έχουν καταδείξει και συσχετίσεις ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και στον διαβήτη, ωστόσο μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές αν αυτές είναι άμεσες ή αν κατευθύνονται από άλλους παράγοντες. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Με άλλα λόγια, είναι οι αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική άσκηση που σχετίζονται με τον κακό ύπνο η αιτία του αυξημένου κινδύνου διαβήτη ή ευθύνονται άλλοι μηχανισμοί για την αρνητική επίδραση της έλλειψης ύπνου στην ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και στον έλεγχο του σακχάρου;

Στο ερώτημα αυτό θέλησαν να απαντήσουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τόχο στο Τόκιο μέσα από ένα πείραμα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, εστιάζοντας στις πιθανές μεταβολές στη λειτουργία του συκωτιού τους.

Μόλις για μία νύχτα, οι ερευνητές κράτησαν τα μισά πειραματόζωα ξύπνια για έξι ώρες. Για λόγους σύγκρισης, τα υπόλοιπα ποντίκια κοιμήθηκαν κανονικά.

Προκειμένου να αποκλειστούν οι επιδράσεις της διατροφής και της σωματικής άσκησης, όλα τα πειραματόζωα ακολούθησαν την ίδια διατροφή και περιορίστηκε η σωματική τους δραστηριότητα για δύο εβδομάδες πριν το πείραμα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των έξι ωρών αϋπνίας, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του σακχάρου και του λίπους στο συκώτι των πειραματόζωων. Η ομάδα των ποντικιών που στερήθηκαν τον ύπνο παρουσίασαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου τους ακόμη και μετά τη σύντομη περίοδο στέρησης ύπνου, σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο συκώτι των ποντικιών, καθώς η αύξηση στην παραγωγή τριγλυκεριδίων συνδέεται άμεσα με την αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή την αδυναμία του οργανισμού να αξιοποιήσει την ινσουλίνη για την αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα τριγλυκερίδια των ποντικιών που δεν είχαν κοιμηθεί ήταν αρκετά αυξημένα.

Τέλος, στα πειραματόζωα που είχαν στερηθεί τον ύπνο οι ερευνητές παρατήρησαν μεταβολές σε ένζυμα που εμπλέκονται στον μεταβολισμό. Αυτές οι μεταβολές εκτιμούν πως αποτελούν τη βασική αιτία που αναπτύσσεται η αντίσταση στην ινσουλίνη και συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι.

Αν και θα χρειαστούν αντίστοιχες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, φαίνεται πως η έλλειψη ύπνου αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη και πως τα άτομα που έχουν προδιάθεση να εκδηλώσουν την πάθηση θα πρέπει να φροντίζουν για την επαρκή και ποιοτική ξεκούρασή τους προκειμένου να προστατευθούν.

Διαβάστε επίσης:

Τα 7 θρεπτικά συστατικά που σας εγγυώνται ξεκούραστο ύπνο (εικόνες)

Αισθάνεστε ατονία; 9 τρόποι για να αυξήσετε την ενέργειά σας φυσικά

Σάκχαρο: 5 tips για να το μειώσετε στη διάρκεια της νύχτας (φωτο)


Πηγή