Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Διατροφή με πολλά λιπαρά: Πώς παρεμβαίνει στη λειτουργία του εγκεφάλου

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες μπορεί να μειώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων.

Νέα έρευνα σε αρουραίους διαπίστωσε ότι μετά από σύντομες περιόδους διατροφής με πολλά λιπαρά και θερμίδες, ο εγκέφαλος προσαρμόζεται να αντιδρά σε αυτό που έχει συνηθίσει να τρώει κάποιος και μειώνει την ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται για να εξισορροπήσει την πρόσληψη θερμίδων.

Οι ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη θερμίδων ρυθμίζεται βραχυπρόθεσμα από κύτταρα που ονομάζονται αστροκύτταρα (μεγάλα κύτταρα σε σχήμα αστεριού στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες των νευρώνων στον εγκέφαλο) που ελέγχουν την οδό σηματοδότησης μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου. Η συνεχής κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά και θερμίδες φαίνεται ότι διαταράσσει αυτή την οδό σηματοδότησης.

Η κατανόηση του ρόλου του εγκεφάλου και των πολύπλοκων μηχανισμών που οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφής, μια συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για την αντιμετώπισή της.

Η παχυσαρκία προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για τη δημόσια υγεία επειδή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Στην Αγγλία, το 63% των ενηλίκων θεωρούνται υπέρβαροι και οι μισοί από αυτούς είναι παχύσαρκοι. Ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο όταν τελειώνει το δημοτικό.

Η Δρ. Kirsteen Browning, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, είπε: «Η πρόσληψη θερμίδων φαίνεται να ρυθμίζεται βραχυπρόθεσμα από τα αστροκύτταρα. Βρήκαμε ότι μια σύντομη έκθεση (τρεις έως πέντε ημέρες) σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά/θερμίδες έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα αστροκύτταρα, ενεργοποιώντας τη φυσιολογική οδό σηματοδότησης για τον έλεγχο του στομάχου. Με την πάροδο του χρόνου, τα αστροκύτταρα φαίνεται να απευαισθητοποιούνται στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Περίπου 10-14 ημέρες μετά τη διατροφή με πολλά λιπαρά και θερμίδες, τα αστροκύτταρα φαίνεται να αποτυγχάνουν να αντιδράσουν και η ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων φαίνεται να χάνεται. Αυτό διαταράσσει τη σηματοδότηση προς το στομάχι και καθυστερεί τον τρόπο με τον οποίο αδειάζει».

Τα αστροκύτταρα αρχικά αντιδρούν όταν προσλαμβάνεται τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά/θερμίδες. Η ενεργοποίησή τους πυροδοτεί την απελευθέρωση γλοιοδιαβιβαστών, χημικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένου του γλουταμικού και του ATP) που διεγείρουν τα νευρικά κύτταρα και επιτρέπουν τη φυσιολογική σηματοδότηση για τη διέγερση των νευρώνων που ελέγχουν τον τρόπο λειτουργίας του στομάχου. Αυτό διασφαλίζει ότι το στομάχι συστέλλεται σωστά για να γεμίσει και να αδειάσει ως αντίδραση στην τροφή που διέρχεται από το πεπτικό σύστημα. Όταν τα αστροκύτταρα αναστέλλονται, η σηματοδότηση διακόπτεται και αυτό οδηγεί σε καθυστέρηση της πέψης επειδή το στομάχι δεν γεμίζει και δεν αδειάζει σωστά.

Η μελέτη έγινε σε αρουραίους και πρέπει να διεξαχθούν μελέτες για να επιβεβαιωθεί εάν ο ίδιος μηχανισμός λειτουργεί και στους ανθρώπους. Εάν συμβαίνει αυτό, θα απαιτηθούν περαιτέρω δοκιμές για να εκτιμηθεί εάν ο μηχανισμός θα μπορούσε να στοχευτεί με ασφάλεια χωρίς να διαταραχθούν άλλα νευρικά μονοπάτια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Physiology.


Πηγή