Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Δυσκοιλιότητα: Η λύση στο πρόβλημα που δυσχεραίνει την καθημερινότητά μας

Στο σύνολό τους όσοι πάσχουν συχνά από δυσκοιλιότητα, αναφέρουν πως η δυσφορία που αισθάνονται ανά πάσα στιγμή μέσα στην ημέρα τους, είναι το δυσκολότερο «εμπόδιο» που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Πράγματι, πώς μπορεί κάποιος να ευχαριστηθεί τις απλές, καθημερινές στιγμές του, όταν δεν αισθάνεται άνετα; Πολύ περισσότερο, πώς μπορεί κάποιος να απολαύσει μια σημαντική στιγμή της ζωής του, ένα πάρτι, μια βράβευση, μια συνέντευξη για δουλειά, τον ίδιο του τον γάμο, φέρ’ ειπείν, εφόσον αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που τον κάνει να αισθάνεται άσχημα;

Πιθανόν λοιπόν να μην κατατάσσουμε τη δυσκοιλιότητα μεταξύ των πολύ σοβαρών παθήσεων, που καθηλώνουν τον ασθενή στο κρεβάτι ή που παύουν κάθε δραστηριότητά του, παρόλα αυτά όμως, πρόκειται για μία δυσάρεστη κατάσταση με σοβαρό αντίκτυπο για τον πάσχοντα, ακόμα και σε ψυχολογικό επίπεδο: Πώς να προετοιμαστεί κάποιος για μία σημαντική παρουσίαση στην εργασία του, όταν αισθάνεται άσχημα διαρκώς; Είναι αλήθεια πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας, αναλόγως με τις συνθήκες και την κατάσταση του ασθενή.

Προσεκτική διατροφή και άσκηση

Η κατάλληλη διατροφή και η άσκηση παίζουν σπουδαίο ρόλο στη γενική καλή εικόνα του οργανισμού. Οποιοσδήποτε προσέχει τη διατροφή του και ακολουθεί μια ισορροπημένη δίαιτα, ελαχιστοποιεί τους κινδύνους παθήσεων του πεπτικού συστήματος, σύμπτωμα των οποίων μπορεί να είναι η δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, είναι καλό ο ασθενής να παρατηρήσει εάν κάποιες συγκεκριμένες τροφές επιβαρύνουν την κατάσταση, ώστε να τις αποφεύγει στο μέλλον και αντίθετα, να παρατηρήσει εάν κάποια συγκεκριμένη διατροφή ανακουφίζει τα συμπτώματα, οπότε και να την εντάξει στο διαιτολόγιό του τακτικότερα. Το νερό παίζει καταλυτικό ρόλο και βοηθά στην εξομάλυνση της κατάστασης, ενώ συνήθως τα φρούτα επίσης βοηθούν. Η άσκηση κατά κύριο λόγο συντελεί στην ανακούφιση όσων πάσχουν από δυσκοιλιότητα, καθώς ακόμα και το περπάτημα για μισή ώρα την ημέρα, μπορεί να παίξει ρόλο.

Θεραπεία από το στόμα

Είναι -μέχρι στιγμής- ο πιο διαδεδομένος τρόπος αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας. Κάποιο χάπι ή δισκίο, που δρα συνήθως μέσα σε 6-12 ώρες από τη στιγμή της λήψης, καθώς οι ουσίες που περιέχει πρέπει να απορροφηθούν από τον οργανισμό ώστε να δράσουν. Αυτό -ο χρόνος δράσης, δηλαδή- είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα της θεραπείας αυτής, καθώς στην περίπτωση που ο πάσχων χρειάζεται πιο άμεση δράση, είτε διότι η κατάσταση τον έχει καταβάλλει και έχει κουραστεί είτε διότι πρέπει να παραστεί σε κάποιο σημαντικό γεγονός για εκείνον, αυτή η λύση δεν ενδείκνυται.

Θεραπεία με υπόθετο

Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας ο ασθενής μπορεί να βρει στα φαρμακεία κατάλληλα υπόθετα. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος δράσης μειώνεται, καθώς τα υπόθετα συνήθως είναι αποτελεσματικά μεταξύ των επόμενων 15-30 λεπτών από τη λήψη, καθώς ενεργούν τοπικά. Επομένως, ο ασθενής στην περίπτωση αυτή έχει μια λύση σχετικά άμεση, με τις συγκεκριμένες δυσκολίες όμως που έχουν τέτοιου είδους σκευάσματα – όπως ότι πρέπει να διατηρούνται σε ψυγείο.

Θεραπεία με μικροκλύσμα

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με ορθικό τζελ, το μικροκλύσμα (Microenemas) είναι αυτή τη στιγμή η πιο πρωτοποριακή: Καθαριότητα, υγιεινή, εύκολη χρήση και άμεση δράση, μόλις μέσα σε 5 έως 20 λεπτά από την εφαρμογή, ο ασθενής ανακουφίζεται από όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Είναι στο χέρι του το πότε θα εφαρμόσει το μικροκλύσμα, αφού μπορεί να το κάνει αμέσως πριν να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.

gunaika xamogelo

Παράλληλα, το μικροκλύσμα δρα τοπικά, στην περιοχή που παρουσιάζεται το πρόβλημα, και καταγράφεται σχεδόν μηδενική απορρόφηση ουσιών από τον οργανισμό, οπότε δεν διαταράσσει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος – είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε έγκυες γυναίκες (με τη σύμφωνη γνώμη ενός επαγγελματία υγείας) πριν από τον τοκετό, ενώ είναι κατάλληλο και για τον θηλασμό. Εφαρμόζεται εύκολα, χάρη στην ειδικά σχεδιασμένη του μορφή, σε όρθια στάση από τον ασθενή και είναι σημαντικά πιο λεπτό από ένα υπόθετο.

Παρά τους διαφορετικούς τρόπους θεραπείας και αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας, το μικροκλύσμα είναι μια αποτελεσματική, ήπια και γρήγορη λύση.


Πηγή