Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Εμμηνόπαυση: Η άσκηση που προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Η εμμηνόπαυση σχετίζεται με αύξηση της χοληστερόλης, διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου), αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση του σωματικού βάρους – ειδικά του κοιλιακού λίπους, που θεωρείται και το πιο επιβλαβές.

Αποτέλεσμα των διαταραχών αυτών είναι η αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ο οποίος εξισώνεται προοδευτικά με αυτόν των ανδρών.

Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί τον κύριο παράγοντα θνησιμότητας στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που ανεβαίνουν τις σκάλες, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, καθώς και να αυξήσουν τη δύναμη των ποδιών τους.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Για τις ανάγκες της έρευνας, γυναίκες από την Κορέα που είχαν περάσει εμμηνόπαυση και έπασχαν από υπέρταση δεύτερου σταδίου, ανέβαιναν 192 σκαλοπάτια, 2-5 φορές την ημέρα, 4 φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώθηκε η αρτηριακή τους πίεση και τα συμπτώματα αθηροσκλήρωσης και αυξήθηκε η δύναμη των ποδιών τους.

Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με τη ροή αίματος και τη μυϊκή δύναμη λόγω έλλειψης οιστρογόνων και μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί η σωστή μορφή άσκησης που παρέχει οφέλη χωρίς να προσθέτει επιπλέον προβλήματα υγείας.

Για παράδειγμα, οι ασκήσεις με αντιστάσεις μπορούν να δυναμώσουν τους μυς αλλά να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση σε όσους έχουν προϋπέρταση ή υπέρταση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause.

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: 7 παράδοξα συμπτώματα πλην των εξάψεων

Η ηλικία της πρώτης περιόδου και της εμμηνόπαυσης καθοριστική για την υγεία της γυναικείας καρδιάς

Εμμηνόπαυση: Σε ποια ηλικία έρχεται, ποια είναι τα συμπτώματα

 


Πηγή