Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Επίμονη δυσκοιλιότητα: Τα συμπτώματα που επιβάλλουν την επίσκεψη στον γιατρό

Η δυσκοιλιότητα είναι μία από τις συχνότερες γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ επισκέπτονται κάθε χρόνο τον γιατρό τους επειδή ταλαιπωρούνται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια δυσκοιλιότητας.

Συνήθως η δυσκοιλιότητα δεν υποκρύπτει σοβαρό πρόβλημα υγείας και αντιμετωπίζεται εύκολα με στρατηγικές όπως η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, η κατανάλωση νερού και η σωματική άσκηση.

Ωστόσο, όταν η δυσκοιλιότητα συνοδεύεται από ορισμένα σοβαρά συμπτώματα θα πρέπει να αξιολογείται άμεσα από τον γιατρό.

«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η δυσκοιλιότητα είναι ακίνδυνη, σε ορισμένα σπάνια σενάρια όμως οδηγεί στη νοσηλεία ή και σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές» αναφέρει η Μελίσσα Λατόρε, γαστρεντερολόγος και επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στην κλινική Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Ακόμη σημαντικότερο» τονίζει η ειδικός «είναι να διαχωρίζεται η δυσκοιλιότητα από ασθένειες που τη ‘μιμούνται’, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου».

Φυσιολογικές κενώσεις & ανησυχητικά συμπτώματα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Διαβήτη & την Υγεία του Πεπτικού και των Νεφρών (NIDDK), η δυσκοιλιότητα διαπιστώνεται όταν οι κενώσεις είναι λιγότερες από τρεις σε εβδομαδιαία βάση και όταν τα κόπρανα είναι ασυνήθιστα σκληρά και οι κενώσεις προκαλούν έντονη δυσφορία. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Μπορεί επίσης κάποιος να εκδηλώνει φούσκωμα ή αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, όχι όμως πόνο» αναφέρει η Λατόρε. «Αν εκδηλώνεται πόνος και μάλιστα συχνά, τότε καλό θα ήταν να αναζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού».

Η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη αν η συχνότητα των κενώσεων δεν ξεπερνά τη μία φορά την εβδομάδα, δηλώνει με τη σειρά της η Ρομπίν Τσάτκαν, γαστρεντερολόγος στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, ειδικά αν δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα συμβατικά μέτρα, όπως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών και νερού.

Πέρα από τη συχνότητα των κενώσεων, άλλα σοβαρά συμπτώματα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι οι εμφανείς μεταβολές στην υφή των κοπράνων, η ύπαρξη αίματος στα κόπρανα, η εμφάνιση αιμορροΐδων, η ανεξήγητη απώλεια βάρους και/ή μειωμένη όρεξη, καθώς και η ναυτία και τα επεισόδια εμετού. Τα συμπτώματα αυτά είναι ενδεικτικά για καρκίνο του παχέος εντέρου και ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσο αυτή είναι μια πιθανή διάγνωση ή αν η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε άλλη αιτία.

Σπανιότερα, η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε απόφραξη σε κάποιο τμήμα του πεπτικού. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρει η Λατόρε, εκδηλώνεται ναυτία, επαναλαμβανόμενος εμετός, εμφανές πρήξιμο στην κοιλιά και πόνος. «Μια διαφορά-κλειδί είναι ότι ο ασθενής επίσης δεν μπορεί να απαλλαγεί από τα αέρια» τονίζει η ειδικός, προσθέτοντας πως αυτός ο συνδυασμός συμπτωμάτων επιβάλλει την άμεση επίσκεψη στον γιατρό.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Το φρούτο-γιατρικό για τη δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα: Αντιμετωπίστε τη με αυτά τα 3 αφεψήματα βοτάνων

Δυσκοιλιότητα στις γυναίκες: 8 απόλυτα φυσικοί τρόποι για άμεση ανακούφιση

Δυσκοιλιότητα: Οι 6 τροφές που πρέπει να αποφύγετε


Πηγή