Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Επιθετικός καρκίνος του προστάτη: Οι συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο (εικόνες)

Η επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη εξαρτάται από το αν εντοπίζεται σε ένα σημείο ή πολλά, την έκτασή του και τη βαθμολογία κατά Gleason.

Το Gleason score είναι ένα σύστημα 10 βαθμίδων που δείχνει πόσο έχουν χάσει την δομή τους τα κύτταρα του προστάτη. Όσο πιο επιθετικός είναι ο καρκίνος, τόσο πιο ασχημάτιστα (αδιαφοροποίητα) είναι τα κύτταρα και τόσο μεγαλύτερο το score.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα τρίπτυχο υγιεινών συνηθειών, που αν οι άνδρες υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζει ότι σχεδόν οι μισές περιπτώσεις επιθετικού καρκίνου του προστάτη θα μπορούσαν να προληφθούν αν οι άνδρες μετά τα 60 ακολουθούσαν αυτές τις συμβουλές.

Οι επιστήμονες μελέτησαν κατά πόσο ένα υγιεινό πρότυπο ζωής μπορεί να προστατεύσει τους άνδρες από επιθετικές μορφές του καρκίνου του προστάτη.

Ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 62.000 άνδρες, 40-84 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι καρκίνου στην αρχή της μελέτης, και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 20 χρόνια.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συνήθειες που προστατεύουν είναι:


Πηγή