Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Η δίαιτα που βελτιώνει την ελαστικότητα των γυναικείων αρτηριών

Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να αποτρέψει την απώλεια ελαστικότητας των αρτηριών στις γυναίκες με προδιαβήτη, οι οποίες διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ παρουσιάζει ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του, κατάσταση γνωστή ως προδιαβήτης. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με προδιαβήτη είναι δυνατό να διατηρήσουν την υγεία των αρτηριών τους, η οποία απειλείται λόγω του αυξημένου σακχάρου, μέσω της διατροφής τους.

Σάκχαρο, υγεία αρτηριών & καρδιοπάθεια

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που παρατηρούνται στα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη προκαλούν μακροπρόθεσμα βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Όσο περισσότερα χρόνια πάσχει κανείς από προδιαβήτη ή διαβήτη τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εκδηλώσει καρδιοπάθεια ή να παρουσιάζει παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιοπάθεια, όπως η υπέρταση ή η υψηλή χοληστερόλη.

Λόγω του αυξημένου σακχάρου, μεταξύ των ατόμων με προδιαβήτη ή διαβήτη είναι επίσης αυξημένος ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες & υγεία αρτηριών

Οι ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο ζήτησαν από μια ομάδα προδιαβητικών γυναικών να ακολουθήσουν μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Στο διάστημα αυτό, οι συμμετέχουσες υποβάλλονταν σε μετρήσεις του σωματικού βάρους τους αλλά και σε μέτρηση της ταχύτητας του σφυγμικού τους κύματος (PWV – pulse wave velocity), εξέταση που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ελαστικότητας των αρτηριών.

Παρά τη σύντομη διάρκεια της μελέτης, χάρη στη δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες παρατηρήθηκαν στις γυναίκες βελτιώσεις στο σωματικό τους βάρος (απώλεια 4,4% του συνολικού βάρους), καθώς και βελτιώσεις στην υγεία των αρτηριών τους.

«Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο οι γυναίκες μεγαλώνουν τα αιμοφόρα αγγεία τους γίνονται πιο δύσκαμπτα συγκριτικά με των αντρών, με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας» αναφέρει η Ελίζαμπεθ Παρκς, καθηγήτρια Διατροφολογίας και Φυσιολογίας της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι. «Τον ρυθμό απώλειας της ελαστικότητας των αρτηριών επιταχύνουν παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο. Η μελέτη μας υπέδειξε ότι μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες βοηθά να μειωθεί η δυσκαμψία των γυναικείων αρτηριών, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών επιπλοκών» προσθέτει η Παρκς.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο μιας τυπικής διατροφής το ποσοστό των θερμίδων που προέρχονται από τους υδατάνθρακες κυμαίνεται μεταξύ 45% και 65%. Ενδεικτικά, σε μια διατροφή 1.600 θερμίδων το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 180-260 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα. Σε μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες, η πρόσληψη υδατανθράκων μειώνεται δραστικά και κυμαίνεται από 20 έως 50 γραμμάρια την ημέρα.

Δείτε κι αυτό:

Με πόση γυμναστική θα βάλετε «φρένο» στη γήρανση των αρτηριών

Μια απλή διατροφική αλλαγή για να ρίξετε το σάκχαρο έως και κατά 35%

Υδατάνθρακες: Οι 12 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (pics)


Πηγή