Μελέτες γύρω από τον τομέα της χρονοβιολογίας, σημειώνουν ότι η επιλογή της ώρας που ξυπνάμε είναι καθοριστική για τη βελτίωση της ευτυχίας και της ευεξίας.
Για αρκετούς η ώρα που ξυπνάμε θεωρείται αδιάφορη αρκεί ο ύπνος να είναι ποιοτικός.
Ωστόσο, η στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας σχετίζεται άμεσα με τη σωματική και ψυχική μας ισορροπία. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chronobiology International, η προσαρμογή του ύπνου στους φυσικούς κύκλους του ήλιου είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.
Και σημειώνει πως ένα πολύ πρωινό ξύπνημα, ιδανικά την αυγή, όχι μόνο βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου, αλλά αυξάνει και την παραγωγή ενδορφινών, των «ορμονών της ευτυχίας», αναφέρει το terra.com.br.
Μία συμβουλή που στην Ιαπωνία τηρούν ευλαβικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό καθώς τον χειμώνα ξυπνούν από τις 7πμ και το καλοκαίρι από τις 6πμ.
Πώς να υιοθετήσεις σταδιακά έναν ωφέλιμο ρυθμό ύπνου;
Η προσαρμογή του ρυθμού ύπνου απαιτεί πειθαρχία και δεν είναι εύκολο να μπορέσει ένας άνθρωπος -ανάλογα την καθημερινότητά του- να περάσει σε αυτό το στάδιο.
Οι ειδικοί συνιστούν ωστόσο μια σταδιακή προσέγγιση για ομαλή μετάβαση:
- Μετατόπισε σταδιακά την ώρα ύπνου: αλλάζοντας την ώρα ύπνου κατά 10 έως 15 λεπτά κάθε βράδυ, μπορείς να φτάσεις πιο εύκολα σε έναν ιδανικό ρυθμό, χωρίς υπερβολική προσπάθεια.
- Απέφυγε τις οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο: το φως των οθονών επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που είναι απαραίτητη για να αποκοιμηθούμε.
- Ενσωμάτωσε χαλαρωτικές δραστηριότητες πριν τον ύπνο: διάβασμα, ήσυχες καλλιτεχνικές δραστηριότητες ή διαλογισμός ενισχύουν τη χαλάρωση και προετοιμάζουν φυσικά το σώμα για ύπνο.
Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψιν ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του βιολογικό ρολόι. Κάποιοι αισθάνονται φυσικά καλά όταν ξυπνούν στις 6 π.μ., ενώ άλλοι προτιμούν πιο αργά, χωρίς αυτό να επηρεάζει την ευτυχία ή την απόδοσή τους. Βασικό ζητούμενο είναι να ακούει το σώμα του και να βάλει έναν ομαλό ρυθμό στον ύπνο και στο πρωινό ξύπνημα.
Πηγή