Επιστήμονες έβαλαν δύο ομάδες να καταναλώνουν βρώμη και ρύζι, ως δύο διαφορετικές επιλογές για μια δίαιτα χαμηλή σε γλουτένη. Η διαφορά που διαπίστωσαν σχετικά με την ευεξία είναι εντυπωσιακή.
Ήταν μία κοινή μελέτη των Πανεπιστημίων της Ανατολικής Φινλανδίας και του Τουρούν που συνέκρινε το πώς επιδρά μια δίαιτα χαμηλή σε γλουτένη αφενός βασισμένη στη βρώμη, αφετέρου στο ρύζι, σε παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και η περιφέρεια της μέσης.
Και οι δύο δίαιτες είχαν θετικά αποτελέσματα: Το βάρος και η περιφέρεια της μέσης μειώθηκαν και η γενική ευεξία αυξήθηκε.
Τα άτομα που ακολούθησαν τη βασισμένη στη βρώμη δίαιτα αύξησαν την πρόσληψη φυτικών ινών, μειώθηκε η κακή LDL χοληστερόλη τους και η λειτουργία του στομάχου τους ομαλοποιήθηκε καλύτερα από ό,τι στην ομάδα που ακολούθησε τη δίαιτα πλούσια σε ρύζι.
Επιπλέον, η συνολική χοληστερόλη μειώθηκε, ο πόνος στο στομάχι και τα συμπτώματα παλινδρόμησης μειώθηκαν, και η ψυχολογική ευεξία βελτιώθηκε ελαφρώς.
Βρώμη vs. ρύζι
Στη μελέτη συμμετείχαν εθελοντές με υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή και τα δύο.
Όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα πλούσια σε βρώμη έλαβαν περίπου 27 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.
Όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα πλούσια σε ρύζι είχαν μείωση τόσο στην ενέργεια, όσο και στα λιπαρά και στην πρόσληψη φυτικών ινών. Έλαβαν περίπου 17 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, σε σύγκριση με τα συνιστώμενα 25-35 γραμμάρια την ημέρα. Τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας αυξήθηκαν, ενώ άλλα συμπτώματα στο στομάχι μειώθηκαν.
Συνεπώς η βρώμη μπορεί να αποτελέσει καλύτερη εναλλακτική λύση σε μια δίαιτα χαμηλή σε γλουτένη από το ρύζι. Στη μελέτη συμμετείχαν εθελοντές με υψηλή αρτηριακή πίεση, επίπεδα χοληστερόλης ή και τα δύο.
«Αυτό που ήταν ξεχωριστό σε αυτή τη μελέτη ήταν ότι η βρώμη βοηθούσε στην καλή διατροφή και τη γενική ευεξία. Τα αποτελέσματα που σχετίζονται με το μικροβίωμα του εντέρου αναμένονται αργότερα φέτος», λέει η Κάιζα Λίντερμποργκ, καθηγήτρια επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Τουρούν.
Πώς η βρώμη βοηθά τον οργανισμό μας με εννέα τρόπους
Σύμφωνα με τον ιστότοπο healthline, η βρώμη παρουσιάζει 9 διαφορετικές θετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
- Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (Μισό φλιτζάνι παρέχει μεταξύ άλλων το 13,3% των ημερήσιων αναγκών σε φώσφορο και μαγνήσιο)
- Πλούσια σε αντιοξειδωικά
- Πλούσια σε β-γλυκάνη, μια πολύτιμη ίνα
- Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης
- Βελτιώνει τη γλυκόζη στο αίμα
- Οι νιφάδες βρώμης χορταίνουν και βοηθούν στην απώλεια βάρους
- Σε αλεσμένη μορφή μπορεί να βοηθήσει στην περιποίηση του δέρματος (περιέχεται σε κρέμες συχνά)
- Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης παιδικού άσθματος
- Βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας
Πηγή