Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα για την καρδιά

Μια νέα έρευνα που έγινε στην Αμερική έρχεται να προστεθεί σε άλλες που δείχνουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη διατροφή μειώνει κατά 25% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open» ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 γυναίκες σε βάθος 12 ετών.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094592273-0’); });

Διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν συστηματική μεσογειακή διατροφή είχαν κατά μέσο όρο 29% μείωση της χρόνιας φλεγμονής (άρα και του καρδιαγγειακού κινδύνου), σχεδόν 30% βελτίωση στο μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς επίσης μείωση κατά 27% του δείκτη μάζας σώματος.

Για ένα «ισχυρό μήνυμα δημόσιας υγείας» και για «σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου» έκανε λόγο ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαφκάτ Αχμάντ. Όπως είπε, η νέα μελέτη δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά με πολυπαραγοντικό τρόπο και σε βάθος χρόνου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή