Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Η μεσογειακή διατροφή κάνει… διακρίσεις – Δείτε ποιους ωφελεί

Η μεσογειακή διατροφή ωφελεί την υγεία και κυρίως την καρδιά, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι εξίσου ευεργετική για όλους.

Σύμφωνα με τα –ομολογουμένως απρόσμενα– αποτελέσματα μιας νέας ιταλικής επιστημονικής έρευνας, οι θετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής εξαρτώνται ως έναν βαθμό από το εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπου που την ακολουθεί.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνει ότι μόνο οι κοινωνικά προνομιούχοι στην πραγματικότητα «κερδίζουν» από τον μεσογειακό τρόπο διατροφής.

Οι ερευνητές του ιταλικού Νευρολογικού Μεσογειακού Ινστιτούτου IRCCS Neuromed (μεταξύ των οποίων και ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Πούνης), με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 18.000 ανθρώπους άνω των 35 ετών, στο πλαίσιο της μελέτης Moli-sani.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή διατρέχουν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, κάτι που λίγο-πολύ ήταν γνωστό και από προηγούμενες μελέτες. Όμως η νέα έρευνα υπέδειξε για πρώτη φορά ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής δεν είναι τα ίδια για όλους τους ανθρώπους, αλλά επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.

Τα οφέλη είναι ορατά για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τουλάχιστον 40.000 ευρώ περίπου. Αλλά για τους ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα και μικρότερη μόρφωση τα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία φαίνεται να είναι πολύ μικρότερα ή και ανύπαρκτα.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή τη διαπίστωση εν μέρει στο ότι οι πιο ευκατάσταστοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πιο ποιοτική μεσογειακή διατροφή, καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, ψαριών, δημητριακών ολικής άλεσης και άλλων υγιεινών προϊόντων απ’ ό,τι οι φτωχοί. Οι τελευταίοι συχνά αγοράζουν «μεσογειακές» τροφές με μικρότερη θρεπτική αξία.

Διαβάστε επίσης:

Οκτώ εύκολοι τρόποι να βάλετε τη μεσογειακή διατροφή στη ζωή σας

Μεσογειακή διατροφή & δίαιτα MIND: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Τρώτε ελιές, αδυνατίζουν και κάνουν καλό στην υγεία


Πηγή