Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Η μυρωδιά του σώματος δείχνει αν κάποιος είναι υγιής ή όχι

Η όσφρηση μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο στην έγκαιρη διάγνωση κάποιου που νοσεί, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Scientific Reports, επιστήμονες του Κέντρου Monell στη Φιλαδέλφεια παρατήρησαν ότι η μυρωδιά του σώματος υγιών ζώων που μοιράζονται τον ίδιο χώρο με νοσούντα ζώα τελικά αλλάζει και μοιάζει με αυτή των αρρώστων.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχουν οσφρητικά δεδομένα που σχετίζονται με τη νοσηρότητα και τις βιολογικές αλλαγές που αυτή προκαλεί σε υγιείς οργανισμούς. Αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν τις κοινωνικές επαφές και ίσως και τα πρότυπα εξάπλωσης των ασθενειών.

«Η έκθεση σε μυρωδιές αρρώστων ατόμων μπορεί να προκαλέσουν προστατευτικές ή προπαρασκευαστικές αντιδράσεις στους κοινωνικούς εταίρους προς ελαχιστοποίηση του κινδύνου της επικείμενης λοίμωξης», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Στέφανι Γκερβασι.

Προηγούμενη μελέτη του Κέντρου Monell είχε δείξει ότι η φλεγμονή συντελεί σε αλλαγές στην μυρωδιά του σώματος, δηλαδή οσμές που ενεργοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα σηματοδοτούν την παρουσία πιθανής ασθένειας σε άλλα μέλη του ιδίου έμβιου είδους.

Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές που έγιναν με ποντίκια ειδικά εκπαιδευμένα να ξεχωρίζουν τη μυρωδιά των ούρων των νοσούντων και των υγιών πειραματόζωων έδειξαν ότι τα υγιή τρωκτικά που είχαν συνυπάρξει με άρρωστα, έτειναν τελικά να μυρίζουν ίδια με τα τελευταία.

Μια παράλληλη ανάλυση, με στατιστικό προγνωστικό μοντέλο, των οσφρητικών χαρακτηριστικών των ούρων επιβεβαίωσε ότι, τα υγιή ποντίκια που είχαν συνυπάρξει με άρρωστα ήταν πιθανότερο να καταταχθούν ως νοσούντα, παρά ως υγιή.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η συνύπαρξη υγιών και αρρώστων ευνοεί την κυκλοφορία των μυρωδιών και οι αλλαγές στα υγιή ποντίκια δεν είναι αποτέλεσμα σωματικής μεταφοράς δια της επαφής.

«Η μελέτη δείχνει ότι όχι απλώς οι μυρωδιές προδίδουν τη νόσο αλλά έχουν και ισχυρή επίδραση στο περιβάλλον. Πρόκειται για μια σημαντική διαπίστωση που αναδεικνύει τις αλλαγές στην παθολογία των έμβιων όντων και τον ρόλο που παίζει η όσφρηση στη μετάδοση των ασθενειών».

Πηγή: vita.gr

localStorage.clear();


Πηγή