Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Θηλασμός & πρόληψη παχυσαρκίας: Ποια παιδιά τον έχουν περισσότερο ανάγκη

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια και την υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους επιστημονικούς οργανισμούς, ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες, ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό, σε συνδυασμό με την προσθήκη θρεπτικών στερεών τροφών, αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική υγεία.

Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει ότι το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με μητρικό γάλα, χωρίς να παίρνει καμιά άλλη στερεή ή υγρή τροφή.

Νέα έρευνα επιστημόνων από την Κορέα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μωρά με υψηλό βάρος κατά τη γέννηση, κινδυνεύουν λιγότερο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα αν τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους μήνες της ζωή τους. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Ewha Womans University παρακολούθησαν επί 8 χρόνια 38.039 βρέφη που υποβάλλονταν σε τσεκάπ μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Τα μωρά χωρίστηκαν σε 3 ομάδες ανάλογα με το βάρος τους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, περίπου το 10% των μωρών με χαμηλό βάρος στη γέννηση και το 15% των μωρών με φυσιολογικό βάρος εμφάνισαν παχυσαρκία ή έγιναν υπέρβαρα. Αντίθετα, πάνω από το 25% των μωρών με υψηλό βάρος στη γέννηση πληρούσε τα κριτήρια παχυσαρκίας ή επιπλέον βάρους.

Τα μωρά με υψηλό βάρος στη γέννηση είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με τα μωρά φυσιολογικού βάρους έως τα 6 χρόνια τους, ενώ τα μωρά με χαμηλό βάρος στη γέννηση ήταν πολύ πιθανό να είναι λιποβαρή έως την ηλικία των 6.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, ο κίνδυνος για επιπλέον βάρος ή παχυσαρκία μειώθηκε σημαντικά, αν τα μωρά με υψηλό βάρος στη γέννηση θήλαζαν αποκλειστικά τους πρώτους μήνες.

Ο ερευνητής Hae Soon Kim δήλωσε ότι το υψηλό βάρος στη γέννηση συνδέεται με παραπάνω κιλά ή παχυσαρκία στην αρχή της παιδικής ηλικίας. Για τα παιδιά με υψηλό βάρος στη γέννηση, ο θηλασμός αποτελεί σημαντικό προστατευτικό παράγοντα έναντι των περιττών κιλών και της παχυσαρκίας.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο ENDO 2018.

Διαβάστε επίσης:

Μειωμένος ο κίνδυνος διαβήτη για τις γυναίκες που θηλάζουν – Πόσο πρέπει να διαρκεί ο θηλασμός

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τις κρίσεις άσθματος στα παιδιά

Προστατευτικός ο θηλασμός για την καρδιαγγειακή υγεία της μητέρας


Πηγή