Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Και η ηλικία του άνδρα παίζει ρόλο στην εξωσωματική

Το ποσοστό επιτυχίας σε ζευγάρια που υποβάλλονται σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται και από την ηλικία του άνδρα, όχι μόνο της γυναίκας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως γράφει το BBC, διαπιστώθηκε πως οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας συνδέονταν με μικρότερα ποσοστά σύλληψης σε σχέση με τους νεότερους, με συντρόφους ίδιας ηλικίας.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μελέτησαν περίπου 19.000 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης και παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο European Society of Human Reproduction and Embryology. Τα συμπεράσματά τους είναι αντίθετα με την άποψη πως η ανδρική γονιμότητα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, είτε η σύλληψη γίνει με φυσικό τρόπο είτε υποβοηθούμενα, η ποιότητά και η ποσότητα του σπέρματος των μεγαλύτερης ηλικίας ανδρών φαίνεται πως μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, η ηλικία της γυναίκας εξακολουθεί να έχει σημαντικότερη επίδραση στη γονιμότητα, από αυτή του άνδρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνδρες ηλικίας 40-42 είχαν 46% μικρότερες πιθανότητες σύλληψης στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης σε σχέση με τους άνδρες 30-35 ετών, όταν όμως η σύντροφός τους ήταν κάτω από 30 ετών.

Γυναίκες στα 35 είχαν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας με σύντροφο κάτω των 30, ύστερα από έναν κύκλο, παρά με έναν άνδρα στα μέσα της δεκαετίας των 30.

Σύμφωνα με την Δρ Laura Dodge από το Israel Deaconess Medical Centre και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι λόγοι για τη μειωμένη ανδρική γονιμότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν είναι πολύ σαφείς.

Το θέμα θέλει περαιτέρω διερεύνηση, όπως τονίζει ο Δρ Raj Mathur, επικεφαλής της κλινικής αναπαραγωγικής ιατρικής στο Manchester Fertility. «Θα πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη και την ηλικία του άνδρα» πρόσθεσε.

localStorage.clear();


Πηγή