Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου: Κίνδυνος για νέα μεταλλαγμένα στελέχη -Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει στην Κίνα

«Το μεγάλο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι να μάθει ποια στελέχη του ιού κυκλοφορούν στην Κίνα» τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, και επισήμανε ότι «το ζητούμενο είναι όταν έρχονται να μπορούμε να παίρνουμε δείγματα από ταξιδιώτες από την Κίνα, για να ξέρουμε ποια στελέχη κυκλοφορούν στη χώρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τη γρίπη και για το πότε αναμένουμε την κορύφωσή της στη χώρα μας.

«Το μεγάλο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι να μάθει ποια στελέχη του ιού κυκλοφορούν στην Κίνα»

«Tο τι συμβαίνει ακριβώς στην Κίνα δεν το ξέρει κανείς, διότι οι Κινέζοι δίνουν στοιχεία τα οποία δεν στέκουν λογικά. Για να καταλάβετε, ως παράδειγμα δίνουν ότι έχουν 5.000 κρούσματα τη μέρα. Αν το πολλαπλασιάσετε αυτό, αυτό με εφτά ημέρες την εβδομάδα έχουν 35.000 κρούσματα. Όταν εμείς τώρα έχουμε 45.000 κρούσματα και είμαστε η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων και όχι του 1,4 δισ. Άρα, δεν είναι πάρα πολύ αξιόπιστα τα στοιχεία που δίνουν οι Κινέζοι, κι αυτό είναι από τα μεγάλα ζητήματα στα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει από τους Κινέζους να αλλάξουν τακτική, να δίνουν τα πραγματικά στοιχεία, κι εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα.

Το μεγάλο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι να μάθει ποια στελέχη του ιού κυκλοφορούν στην Κίνα. Η Κίνα έχει ακολουθήσει μια τελείως διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων. Αυτό οδήγησε πάρα πολλούς Κινέζους στο να μην έχουν εμβολιαστεί και πάρα πολλούς να μην έχουν κάνει αναμνηστική δόση. Οι Κινέζοι εμβολιάστηκαν με τα δικά τους εμβόλια, τα οποία είναι παλιάς τεχνολογίας, αδρανοποιημένων ιών, πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από τα εμβόλια που είχαμε εμείς του τύπου mRNA, και ταυτόχρονα λόγω της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων ελάχιστοι άνθρωποι, λίγοι γενικώς, είχαν νοσήσει. Άρα ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία».

«Όταν ο ιός πολλαπλασιάζεται πολύ, υπάρχει ο κίνδυνος να βγούνε νέα μεταλλαγμένα στελέχη»

«Αποκλείεται να έρθει όλη η Κίνα στην Ευρώπη. Αν έρθουν οι Κινέζοι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, δεν κινδυνεύουμε άμεσα αν τα λίγα στοιχεία που έχουμε για την Κίνα ισχύουν. Δηλαδή, αν τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Κίνα, από τα πολύ λίγα στοιχεία που έχει δώσει η κινεζική κυβέρνηση, είναι τα στελέχη που κυκλοφορούν και στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί εμείς έχουμε εμβολιαστεί και έχουμε νοσήσει. Αυτό που φοβάται η επιστήμη είναι ότι, επειδή εκεί θα νοσήσει πάρα πολύς κόσμος μαζικά, είναι πολύ μεγάλος ο πληθυσμός, είναι παρθένος -να το πω έτσι- από κορωνοϊό, και ταυτόχρονα πυκνοκατοικημένες πολλές περιοχές, όταν ο ιός πολλαπλασιάζεται πολύ, υπάρχει ο κίνδυνος να βγούνε καινούργια μεταλλαγμένα στελέχη, στελέχη δηλαδή τα οποία δεν τα ξέρουμε. Βεβαίως, οι προβλέψεις είναι ότι όταν ο ιός μεταλλάσσεται στην πορεία μιας πανδημίας, συνήθως γίνεται πιο μεταδοτικός για να μπορέσει ο ίδιος να επιβιώσει, αλλά λιγότερο θνησιγόνος. Καμιά φορά όμως μπορεί να συμβεί και ατύχημα. Αυτό το ατύχημα φοβόμαστε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια τεστ και γιατί πρέπει να γίνονται σε ταξιδιώτες από την Κίνα

«Θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχουν δύο ειδών τεστ. Το ένα είναι το τεστ που γίνεται για να δω αν κάποιος είναι θετικός ή όχι. Αυτά τα τεστ το μόνο που θα κάνουν θα πάνε λίγο πιο πίσω να σας το πω έτσι, αν εφαρμοστούν την όποια επιβάρυνση θα έχουμε λόγω των Κινέζων. Και το λέω αυτό διότι πολλοί άνθρωποι βγαίνουν αρνητικοί σε ένα τεστ, αλλά μετά από λίγο θα βγουν θετικοί. Το κύριο στο οποίο μας χρησιμεύουν τα τεστ δεν είναι αυτά τα απλά τεστ, αλλά τα τεστ που κάνουμε αλληλούχηση του γενετικού υλικού του κορωνοϊού. Δηλαδή βρίσκουμε τι στέλεχος είναι. Πρέπει λοιπόν δειγματοληπτικά -το κάνει η Αμερική, να το κάνει και η Ευρώπη- να ελέγχουμε τους Κινέζους που έρχονται ώστε να βρίσκουμε τι στελέχη κυκλοφορούν στην Κίνα, να μάθουμε την αλήθεια. Αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα. Δεν είναι δηλαδή το να πούμε ότι δεν θα έρχεται κανείς που θα είναι άρρωστος, γιατί αυτό είναι αδύνατον να συμβεί, και είναι και να το πω έτσι μια ιδιαίτερη μεταχείριση των Κινέζων που δεν είναι και πάρα πολύ σωστή. Το ζητούμενο είναι όταν έρχονται να μπορούμε να παίρνουμε δείγματα για να ξέρουμε ποια στελέχη κυκλοφορούν στην Κίνα, την πληροφορία που δεν μας δίνουν οι Κινέζοι να τη μάθουμε εμείς οι υπόλοιπος κόσμος από τους Κινέζους που έρχονται».

Βασιλακόπουλος για το στέλεχος που έρχεται από τη Βόρεια Αμερική

«Κοιτάξτε να δείτε, εκεί όπου επικράτησε στη βορειοανατολική Αμερική, γιατί δεν έχει επικρατήσει παντού, έχει φτάσει το 40%, αυτό το στέλεχος είναι ένας συνδυασμός του Κενταύρου και κάποιου άλλου στελέχους Όμικρον, υποστελέχους Όμικρον, φαίνεται να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι του Όμικρον 5 που κυριαρχούσε μέχρι πρόσφατα. Θα το δούμε. Υπάρχουν πολλά στελέχη που σε περιοχές έχουν αναπτυχθεί πολύ, αλλά δεν έχουν επηρεάσει παγκόσμια τις υπόλοιπες χώρες. Πρέπει να το παρακολουθήσουμε. Δεν χρειάζεται κάποιος τρόμος, ούτως ή άλλως υποστέλεχος του Όμικρον είναι. Τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή τα καινούργια είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι του Όμικρον. Υπάρχουν πλέον μελέτες γι’ αυτό, όχι μόνο εργαστηριακές αλλά και σε ανθρώπους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε να κάνουμε το καινούργιο εμβόλιο. Έβλεπα πριν συνδεθώ στην εκπομπή σας ότι την εβδομάδα 22 με 29 Δεκεμβρίου μόνο 10.000 Έλληνες έκαναν αναμνηστική δόση. Η αναμνηστική είναι αυτή που είναι τρεις μήνες μετά την προηγούμενη με τον προηγούμενο εμβολιασμό ή την προηγούμενη νόσηση. Και για να μην τη λέμε τέταρτη, πέμπτη, είναι το καινούργιο εμβόλιο, αυτό πρέπει να λέμε. Δεν είναι η τέταρτη δόση του παλιού εμβολίου, είναι ένα καινούργιο εμβόλιο που πιάνει τα στελέχη Όμικρον που κυκλοφορούν τώρα».

Τι ισχύει με ιώσεις και γρίπη

«Όντως υπάρχει έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων. Θα ήθελα απλά να δώσω το μέγεθος του προβλήματος. Παρότι η γρίπη αυτή τη στιγμή μάλλον είναι συχνότερη από τον κορωνοϊό. Από τότε που ξεκίνησε η γρίπη στην Ελλάδα και την παρακολουθούμε εδώ και 11 εβδομάδες έχουμε θρηνήσει τρία θύματα από τον ιό της γρίπης. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα χάσαμε 137 Έλληνες από κορωνοϊό, την προ -προηγούμενη εβδομάδα 150 και ούτω καθ’ εξής. Άρα ναι, η γρίπη είναι πρόβλημα. Υπάρχει σαφής λύση, λέγεται αντιγριπικός εμβολιασμός. Είναι πανεύκολος, πας να το κάνεις σε οποιοδήποτε φαρμακείο. Δεν χρειάζεται συνταγογράφηση γιατρού. Δεν κατανοώ πώς εμείς οι ίδιοι σαν λαός, όταν ήταν η πρώτη χρονιά του κορωνοϊού και είχαμε φοβηθεί, είχαμε κάνει πάνω από 4 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου και τώρα είμαστε λίγο πάνω από τα 2 εκατομμύρια […], θα υπάρχει πίεση και η γρίπη θα χειροτερέψει, το πικ το κάνει κάπου τον Φεβρουάριο. Στην Ελλάδα τώρα δεν έχουμε ακόμα κρύα. Είναι σημαντικό αυτό, άρα δεν είμαστε τελείως μέσα και η μεταδοτικότητα είναι μικρότερη. Είναι η ευκαιρία το “παράθυρο” που έχουμε να εμβολιαστούμε τώρα. Μέσα σε 10-15 μέρες θα έχουμε ανοσία έναντι της γρίπης και τουλάχιστον δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσω γρίπη, αλλά η πιθανότητα να νοσήσω βαριά και να χρειαστώ νοσηλεία και να κινδυνέψει η ζωή μου είναι πραγματικά μηδαμινή».


Πηγή