Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Διατροφολόγος εξηγεί γιατί δεν πρέπει να κάνετε αποτοξίνωση μετά τις γιορτές

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φάγαμε λίγο παραπάνω. Και ενώ όλοι αυτές τις μέρες σκεφτόμαστε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια διατροφή και να κάνουμε αποτοξίνωση, η διατροφολόγος Megan Rossi εξηγεί στη Daily Mail γιατί δεν πρέπει να το κάνουμε.

«Σε όποιον θέλει να κάνει αλλαγές στις συνήθειες του το 2023, η συμβουλή μου είναι απλή: αποφύγετε να ξεκινήσετε με αποτοξίνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή την εποχή του χρόνου βλέπετε διάφορες διαφημίσεις να ξεφυτρώνουν στο Ιντερνετ που υπόσχονται αδυνάτισμα και αποτοξίνωση του σώματός με ειδικό τσάι, συμπληρώματα ή δίαιτα με χυμούς. Αυτά τα προϊόντα μόνο περιττά είναι και μάλιστα μπορεί να έχουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η ίδια εξηγεί γιατί η αποτοξίνωση δεν λειτουργεί. «Το σώμα μας έρχεται σε επαφή με τοξίνες σε τακτική βάση – στα τρόφιμά, από ρύπους, ακόμη και με τη μορφή φαρμάκων. Έχουμε όμως πολύ εξελιγμένες διαδικασίες αποτοξίνωσης για να τις αντιμετωπίσουμε.

Μεγάλο μέρος του βάρους πέφτει στο συκώτι. Διασπά τοξίνες όπως το αλκοόλ και τα φάρμακα, καθώς και τμήματα των «κακών» βακτηρίων γνωστά ως ενδοτοξίνες και παλιά κυτταρικά υπολείμματα, μετατρέποντάς τα σε αβλαβή υποπροϊόντα.

Τα νεφρά παίζουν επίσης ρόλο, «κοσκινίζοντας» τις ενδοτοξίνες που απομακρύνονται από το σώμα με τα ούρα. Κάτω στο παχύ έντερο, μια κοινότητα μικροβίων (η μικροβιακή μας χλωρίδα) εμποδίζει επίσης τις τοξίνες να μετακινηθούν πέρα από τα έντερά μας και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές, σύμφωνα με την Dr. Megan Rossi, είναι κάποιες μόνο από τις λειτουργίες του σώματός μας, που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών. Η φυσική αυτή διαδικασία δεν χρειάζεται βελτίωση ή υποστήριξη, συμπληρώνει η ίδια γιατί πολλά από τα προγράμματα αποτοξίνωσης μπορούν στην πραγματικότητα να υπονομεύσουν αυτά τα συστήματα.

 Dr. Megan Rossi
Dr. Megan Rossi

Γιατί η αποτοξίνωση δεν βοηθά στην πραγματικότητα

Η Dr. Megan Rossi εξηγεί με παραδείγματα γιατί το detox, τελικά, δεν βοηθά.

Για παράδειγμα αν επιλέξουμε να κάνουμε αποτοξίνωση με χυμούς φρούτων ή λαχανικών, ο χυμός περιέχει υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C. Ωστόσο δεν παρέχει αρκετά λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την απόκρουση των λοιμώξεων και τη λειτουργία των μυών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δίαιτες χυμών είναι επίσης χαμηλές σε πρωτεΐνες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μυών – και με τη σειρά τους μειώνουν το ρυθμό με τον οποίο καίγονται θερμίδες μέσω της πέψης. Έτσι, αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και όχι σε απώλεια, μακροπρόθεσμα ή και να μπλοκάρει ο μεταβολισμός.

Άλλες υγρές δίαιτες – για παράδειγμα μόνο με ζωμό – δεν είναι καλύτερες. Και πάλι, όπως και οι δίαιτες με χυμούς, στερούνται φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Και ενώ μπορεί να ελπίζουμε γρήγορη απώλεια βάρους με αυτές τις προσεγγίσεις, γινόμαστε πιο επιρρεπείς στην πρόσληψη βάρους.

Αλλά δεν είναι μόνο οι δίαιτες αποτοξίνωσης. Σύμφωνα με την
Dr. Megan Rossi και τα αποτοξινωτικά τσάγια δεν βοηθούν. «Διεγείρουν τους μυς του εντέρου, βοηθούν το παχύ έντερο, αλλά το έντερο μπορεί να γίνει εξαρτημένο από αυτή τη δράση και χωρίς αυτήν, να αναπτύξετε δυσκοιλιότητα – πράγμα που σημαίνει ότι μπαίνετε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε ξανά αυτά τα προϊόντα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο», εξηγεί η ίδια.

Τι μπορούμε να κάνουμε αυτές τις μέρες για να δούμε διαφορά

«Αν θέλετε να βοηθήσετε το σώμα σας, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε και θα έχουν αποτέλεσμα«, υπογραμμίζει η Dr. Megan Rossi.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ένα προφανές βήμα είναι να μειώσετε τις τοξίνες που πρέπει να επεξεργαστεί το σώμα σας. Έτσι, αν το παρακάνατε αυτές τις μέρες με το ποτό δώστε στο συκώτι σας μια εβδομάδα χωρίς αλκοόλ, για να αποκατασταθεί».

«Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι η έκθεση στη ρύπανση – περπατήστε και κάντε ποδήλατο σε πιο ήσυχες, λιγότερο πολυσύχναστες διαδρομές», σημειώνει η ίδια.

Αλλά στην κορυφή της λίστας της Dr. Megan Rossi για ένα πιο υγιές 2023 είναι τα πιο συχνά γεύματα και σνακ αλλά από τροφές που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή και όχι επεξεργασμένα.

«Γεμίστε τα γεύματά σας με φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. βρώμη και κριθάρι), όσπρια (π.χ. φασόλια) και βότανα και μπαχαρικά και θα διαπιστώσετε απώλεια βάρους», καταλήγει η Dr. Megan Rossi.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή