Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καρδιαγγειακά: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο κατά 25%

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει παθήσεις, οι οποίες προκαλούνται από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, με αποτέλεσμα τη στένωση των αγγείων και τη μη ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Περίπου οι μισοί άνδρες και το ένα τρίτο των γυναικών μέσης ηλικίας παρουσιάζουν κάποιο απ’ αυτά τα νοσήματα, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον πλανήτη.

Τα πιο συχνά καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και οι περιφερικές αγγειοπάθειες.

Πολύ συχνά στο ίδιο άτομο συνυπάρχουν περισσότερα από ένα από αυτά τα νοσήματα.

Αρκετές φορές τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα και εμφανίζονται «αιφνίδια». Στην πραγματικότητα, όμως, η εμφάνισή τους δεν είναι και τόσο αιφνίδια, διότι έχει προηγηθεί επί πολλά χρόνια η ύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου χωρίς καμία αντιμετώπιση. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης, η μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά 25% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, δηλαδή περίπου όσο τα φάρμακα, όπως οι στατίνες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Μασαχουσέτης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 γυναίκες σε βάθος 12 ετών.

Διαπίστωσαν ότι όσες έκαναν συστηματική μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 29% μείωση της χρόνιας φλεγμονής (άρα και του καρδιαγγειακού κινδύνου), 30% βελτίωση στο μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και μείωση κατά 27% του δείκτη μάζας σώματος.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σαφκάτ Αχμάντ τόνισε ότι τα ευρήματα αποτελούν «ισχυρό μήνυμα δημόσιας υγείας» και ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά με πολυπαραγοντικό τρόπο και σε βάθος χρόνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Network Open.

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί το κρυολόγημα να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό;

Πέντε σημάδια ότι η καρδιά σας δεν «δουλεύει» αποδοτικά

Ο αντιοξειδωτικός χυμός που προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα


Πηγή