Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καρκίνος μαστού & αϋπνίες: Η άσκηση που μετριάζει τα συμπτώματα

Οι αϋπνίες και ο προβληματικός ύπνος απασχολούν το 30-50% των καρκινοπαθών, ενώ σύμφωνα με άλλες μελέτες τα ποσοστά μπορεί να αγγίζουν το 75%.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει τη διαχείριση τη νόσου ακόμη πιο δύσκολη.

Η αϋπνία δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά συχνά έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη θεραπεία.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και συχνά αναφέρουν πως οι διαταραχές του ύπνου είναι ένα από τα πλέον ενοχλητικά συμπτώματα την περίοδο που κάνουν χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νεότερης έρευνας, το τάι τσι μπορεί να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες στην αντιμετώπιση των αϋπνιών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη μορφή διαλογισμού είναι εξίσου ωφέλιμη με την ψυχοθεραπεία και πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και τη μείωση του κινδύνου προβλημάτων υγείας λόγω έλλειψης ύπνου, όπως κατάθλιψη, κούραση και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Για να εξετάσουν την επίδραση του τάι τσι στον ύπνο, οι ερευνητές ζήτησαν από 90 γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο του μαστού και ταλαιπωρούνταν από αϋπνία και συμπτώματα κατάθλιψης να υποβληθούν σε συμπεριφορική θεραπεία με εβδομαδιαίες συνεδρίες τάι τσι επί 3 μήνες.

Οι γυναίκες είχαν ηλικία 42-83 ετών και όπως προέκυψε από την έρευνα, σχεδόν οι μισές είδαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων 15 μήνες μετά την έναρξη των συνεδριών.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι το τάι τσι συμβάλλει στη χαλάρωση του σώματος και του πνεύματος, επιβραδύνει την αναπνοή και συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology.

Διαβάστε επίσης:

Τάι-τσι και γιόγκα παρέχουν σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς με αρθρίτιδα

Γιόγκα & βελονισμός: Ποιους πόνους ανακουφίζουν


Πηγή