Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Καφές: Τα οφέλη του για τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη

Η κατανάλωση καφέ από τους άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη, μπορεί να συμβάλλει στην παράταση του προσδόκιμου ζωής τους.

Νέα έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, κατέληξε σε σύνδεση ενός γονότυπου που μεταβολίζει γρήγορα την καφεΐνη και της μεγαλύτερης επιβίωσης από καρκίνο του προστάτη. Αυτός ο γονότυπος ονομάζεται CYP1A2 AA.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτή την έρευνα γιατί κάθε φορά ανακαλύπτουμε εμβαθύνουμε περισσότερο. Νομίζω ότι αναδεικνύονται μερικές πραγματικά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Πρέπει να εξετάσουμε περαιτέρω τον αντίκτυπο του καφέ στις ζωές των ανθρώπων, ειδικά εκείνων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Τζάστιν Γκρεγκ, ογκολογικός ουρολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον.

Ο Γκρεγκ είπε ότι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχεται στη δουλειά του είναι πώς μπορεί κάποιος να επιβραδύνει τον καρκίνο ή να αποτρέψει την εμφάνισή του.

Αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από το πώς η διατροφή και η άσκηση επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου, δεν υπάρχουν πολλές ειδικές συστάσεις για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, είπε ο Γκρεγκ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εστιάσει στα αντιοξειδωτικά του καφέ και το ρόλο που διαδραματίζουν στη φλεγμονή. Ο Γκρεγκ είπε ότι του κίνησε περαιτέρω το ενδιαφέρον μια άλλη μελέτη που εξέτασε διαφορετικούς γονότυπους και την ταχύτητα με την οποία μεταβολίζουν την καφεΐνη.

Η νέα μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για περισσότερες από 5.700 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.

Η μία ομάδα αποτελούνταν από ασθενείς που βρίσκονται υπό ενεργή επιτήρηση και ο καρκίνος τους δεν αντιμετωπίζεται, απλά παρακολουθούνται για τυχόν αλλαγές, η δεύτερη από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη και μια τρίτη από ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα κατανάλωσης καφέ. Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών την ημέρα θεωρούνταν υψηλή, ενώ η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών την εβδομάδα, χαμηλή.

Η μεγάλη κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με μεγαλύτερη επιβίωση ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη σε άνδρες που είχαν τον γονότυπο CYP1A2 AA, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Η μελλοντική διερεύνηση παραγόντων που αφορούν τη διατροφή συγκεκριμένων ομάδων ασθενών, θα μπορούσε να χρησιμεύσει για να αυξηθεί η φροντίδα των ανδρών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη», είπε ο Γκρεγκ.

Πολλοί πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη, ζουν για πολλά χρόνια με την πάθηση, ακόμη και δεκαετίες.

Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει εάν τρόφιμα, όπως οι ντομάτες ή το γάλα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση του καρκίνου, είναι όμως δύσκολο να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά τους λόγω των διαφορών στον τρόπο μαγειρέματος ή της ανάμειξής τους με άλλα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, περίπου 268.000 άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διαγνωστούν φέτος με καρκίνο του προστάτη, ενώ 34.500 εκτιμάται ότι θα πεθάνουν.

Πολλοί πάσχοντες βρίσκονται υπό ενεργή επιτήρηση για πιθανές αλλαγές στην εξέλιξη της νόσου, αλλά δεν την αντιμετωπίζουν, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη παρέμβασης.

Εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω κληρονομικότητας ή για άλλους λόγους, συνήθως υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του προστάτη ή σε ακτινοβολία.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της ευρωπαϊκής επιθεώρησης Ουρολογίας Ογκολογίας.


Πηγή