Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κορονοϊός: Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει στην εγκυμοσύνη (έρευνα)

Κάποιες έγκυες με COVID-19 αρρωσταίνουν πολύ σοβαρά και ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί για όσες ήταν παχύσαρκες ή αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας όπως το άσθμα πριν από την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως συμβαίνει με όλα όσα αφορούν στην COVID-19, οι ερευνητές είχαν λίγες πληροφορίες σχετικά με το εάν η εγκυμοσύνη θέτει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή εάν η μόλυνση από κορονοϊό περιπλέκει την εγκυμοσύνη.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 46 έγκυες γυναίκες στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

«Το πλεονέκτημα αυτής της μελέτης είναι ότι έχουμε πάνω από 40 γυναίκες με συμπτώματα της COVID-19 και ξέρουμε τι τους συνέβη», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Kristina Adams Waldorf, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Οι περισσότερες γυναίκες ήταν ήπιες περιπτώσεις, αλλά σχεδόν το 15% εμφάνισαν πιο σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Όλες νοσηλεύτηκαν και μια γυναίκα που είχε άσθμα κατέληξε στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, οι γυναίκες ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν από την εγκυμοσύνη και οι μισές είχαν άσθμα ή άλλες παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Έτσι, οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19 που βλέπουμε σε μη έγκυες εμφανίζονται και στις έγκυες» δήλωσε η Waldorf.

Από τις 46 έγκυες που βρέθηκαν θετικές στον ιό SARS-CoV-2, τον κορονοϊό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, οι 43 εξετάστηκαν επειδή είχαν συμπτώματα. Σχεδόν το 15% ανέπτυξε αναπνευστικά προβλήματα που τις οδήγησε στο νοσοκομείο.

«Το ποσοστό είναι 1 στις 8, το οποίο θεωρώ υψηλό» είπε η Waldorf.

Η εγκυμοσύνη καθαυτή ασκεί σε κάποιο βαθμό πίεση στους πνεύμονες, εξήγησε. Εάν μία γυναίκα είναι παχύσαρκη ή έχει κάποια υποκείμενη νόσο, όπως άσθμα, ασκείται περισσότερη πίεση.

Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η COVID-19 στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο.

Από τις γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη, οι 8 γέννησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Οι δύο γέννησαν με καισαρική για την καλύτερη διαχείριση των αναπνευστικών δυσκολιών.

Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο του τοκετού.

Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τις μητέρες στο έμβρυο είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό συνεχή διερεύνηση.

Η Waldorf τονίζει ότι οι έγκυες πρέπει να λαμβάνουν όλα τα προτεινόμενα μέτρα για να προστατευθούν από τη μόλυνση, δηλαδή να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι, να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές και να πλένουν συχνά τα χέρια τους.

Συστήνει επίσης στις γυναίκες να επικοινωνούν με τον γιατρό τους μέσω τηλεϊατρικής όταν αυτό είναι δυνατόν, ειδικά εάν είναι παχύσαρκες ή έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνος είναι στην εγκυμοσύνη

Άσθμα στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε


Πηγή