Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Σόρος: Η επιβίωση της Ε.Ε. βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω κορονοϊού - Να εκδώσει αέναα ομόλογα

Σόρος: Η επιβίωση της Ε.Ε. βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω κορονοϊού – Να εκδώσει αέναα ομόλογα

«Η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε κίνδυνο από την επιδημία του κορονοϊού», προειδοποιεί ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, «εκτός και αν προχωρήσει στην έκδοση αέναων ομολόγων (perpetual bonds) ή αορίστου λήξεως για την στήριξη των αδύναμων μελών της, όπως η Ιταλία».

«Εάν η Ε.Ε. είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τώρα αυτό το ενδεχόμενο, είναι πιθανόν να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη», δηλώνει ο Σόρος σε κείμενο ερωτήσεων-απαντήσεων που στάλθηκε στους δημοσιογράφους. «Δεν είναι θεωρητική πιθανότητα· μπορεί να είναι η τραγική πραγματικότητα», προσθέτει.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η Ένωση χρειάζεται να διατηρήσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση στο ΑΑΑ για να εκδώσει τέτοια ομόλογα -και κατά συνέπεια πρέπει να έχει εξουσίες επιβολής φόρων για να καλύψει το κόστος των ομολόγων αυτών- προτείνοντας εξουσιοδότηση για την επιβολή των φόρων παρά την επιβολή τους.

«Υπάρχει λύση», δηλώνει ο Σόρος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος έγινε γνωστός όταν στοιχημάτισε το 1992 κατά της στερλίνας. «Οι φόροι χρειάζεται μόνο να επιτραπούν. Όχι να επιβληθούν».

Σε ερώτηση σχετικά με το Brexit, απαντά λέγοντας ότι είναι πολύ ανήσυχος για την Ιταλία. «Τι θα μείνει από την Ευρώπη χωρίς την Ιταλία;».

Η χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών επιδοτήσεων, που ευνοεί την Γερμανία, ήταν εξαιρετικά άδικη για την Ιταλία, η οποία ήταν ήδη ο ασθενής της Ευρώπης και στην συνέχεια επλήγη σκληρότερα από όλους από την Covid-19, λέει ο Σόρος.


Πηγή