Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Υγεία του εντέρου: Πώς συνδέεται με την κατάσταση του δέρματός μας;

Η «υγεία του εντέρου» έχει γίνει τεράστια τάση τους τελευταίους μήνες σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αλλά τι σημαίνει; Και πώς αυτή συνδέεται με ένα όμορφο και υγιές δέρμα;

Έχετε ακούσει για το Kombucha (κομπούχα) ή για συμπληρώματα πρεβιοτικών και προβιοτικών; Ίσως ακολουθείτε έναν fitness influencer που έχει αναφέρει τον όρο «υγεία του εντέρου» (healthy gut) και αναρωτιέστε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Μιλήσαμε με την ιατρό Αναστασία Θεριανού, Διευθύντρια Δερματολογίας στο διεθνούς φήμης Imperial College Healthcare NHS Trust του Λονδίνου, για να μάθουμε για την «υγεία του εντέρου» και την επίδραση που έχει στο υπόλοιπο σώμα μας και κυρίως στο δέρμα.

Τι είναι η υγεία του εντέρου;

Πρόκειται για την ισορροπία των μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό σύστημα. Έρευνες τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δείξει ότι η ισορροπία αυτών των μικροοργανισμών είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και για την ανοσία. Είμαστε λοιπόν στο σωστό δρόμο αν προσέχουμε την υγεία του εντέρου μας.

Μπορεί η υγεία του εντέρου να επηρεάσει τον οργανισμό μας;

Όπως αναφέρει η δρ Θεριανού η ισορροπία των μικροοργανισμών είναι επιτακτική για τη σωματική υγεία, αλλά τι αντίκτυπο έχει στο σώμα μας; Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα μικρόβια του εντέρου που λέγονται μικροβίωμα και ο εγκέφαλος επικοινωνούν μεταξύ τους, επηρεάζοντας το ένα τις λειτουργίες του άλλου.

Έτσι, η εξασφάλιση ενός υγιούς εντέρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση ατόμων με αυτισμό ή ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη. Άλλα παραδείγματα είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Και οι δύο είναι διαταραχές του εντέρου και ένα ισορροπημένο μικροβίωμα μπορεί να βοηθήσει να τα διατηρήσει υπό έλεγχο. Έχει επίσης αποδειχθεί επιστημονικά ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ενός μη ισορροπημένου μικροβιώματος και της παχυσαρκίας.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του δέρματος;

Η υγεία του εντέρου έχει αναφερθεί πολύ και στη βιομηχανία ομορφιάς. Έχουν υπάρξει ισχυρισμοί ότι έχει ευεργετική επίδραση και στο δέρμα. Η Δρ Θεριανού το επιβεβαιώνει λέγοντας πως υπάρχει σίγουρα συσχέτιση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και των δερματικών διαταραχών, αλλά δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται. Το έντερο φαίνεται να επηρεάζει το μικροβίωμα του δέρματος. Η ακμή, η ατοπική δερματίτιδα, η ψωρίαση και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι οι κύριες δερματικές διαταραχές που σχετίζονται περισσότερο με το μικροβίωμα.

Πώς μπορούμε να διατηρούμε την υγεία του εντέρου μας;

Τώρα που γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση της υγείας του εντέρου μας μπορεί να μας βοηθήσει σε διάφορα άλλα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουμε, προφανώς, θα θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι θα το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση. Έχοντας αυτό κατά νου, η δρ Θεριανού εξήγησε ότι μπορείτε εύκολα να συμβεί αυτό, «τρώγοντας μια ποικιλία από φρέσκα τρόφιμα: κρέας, ψάρι, λαχανικά, φρούτα. Ένα καλό παράδειγμα είναι η μεσογειακή διατροφή. Επίσης, η αποφυγή της ζάχαρης έχει μεγάλη σημασία. Η αντιβίωση επίσης διαταράσσει την ισορροπία του μικρβοβιώματος άρα η αποφυγή άσκοπης λήψης είναι πολύ σημαντική.»

Είτε πρόκειται να εντάξετε στην διατροφή σας τα προβιοτικά Kombucha και το Kimchi bandwagon, είτε απλά αποφασίσετε να είστε πιο προσεκτικοί με τις τροφές που καταναλώνετε, αναγνωρίζοντας συνειδητά πώς μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας, είναι καλό να καταλάβετε πώς αυτοί οι μικροσκοπικοί μικροοργανισμοί μπορούν να πραγματικά να βοηθήσουν την υγεία μας. Είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα διαβάσουμε πολλές περισσότερες έρευνες που θα αποδεικνύουν την χρησιμότητα του μικροβιώματος σε πολλές διαφορετικές παθήσεις. Φροντίστε την υγεία του εντέρου σας, και θα αποζιωθείτε σίγουρα γι’ αυτό.

Δερματολόγος Δρ Αναστασια Θεριανού, εκτός από Διευθύντρια στο Imperial College NHS Trust, έχει ιδρύσει την δική της δερματολογική κλινική στην Harley Street, στο κεντρικό Λονδίνο. Για περισσότερες πληροφορίες η ιστοσελίδα της είναι: https://drtherianou.com


Πηγή