Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Κορονοϊός: Πόσο επιβιώνει πάνω στα χαρτονομίσματα;

Αν και πολλές λεπτομέρειες, ίσως οι περισσότερες, παραμένουν άγνωστες για τη «συμπεριφορά» του νέου κορονοϊού, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι μπορεί να επιβιώσει για ώρες, ακόμη και μέρες, σε διάφορες επιφάνειες, όταν το επιτρέπουν οι θερμοκρασίες και τα ποσοστά υγρασίας.

Σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά δεδομένα, ο κορονοϊός μπορεί να επιζεί επί μέρες πάνω στα χαρτονομίσματα.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπό συνθήκες φυσιολογικής θερμοκρασίας (22 βαθμοί Κελσίου) και με σχετική υγρασία γύρω στους 65 βαθμούς ο κορονοϊός επιβιώνει για μέρες.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο κορονοϊός ανιχνεύεται μετά από 3 ώρες στο χαρτί του εκτυπωτή και στα χαρτομάντηλα, μετά από 2 μέρες στο επεξεργασμένο ξύλο και τα υφάσματα, μετά από 4 μέρες στο γυαλί και στα χαρτονομίσματα, ενώ στο πλαστικό και σε ανοξείδωτο ατσάλι μπορεί να επιβιώσει έως και 7 μέρες.

Το θετικό είναι ότι και στις πιο ευνοϊκές θερμοκρασίες για τον κορονοϊό, το καλό σαπούνισμα και η χρήση απολυμαντικών μπορούν να τον εξουδετερώσουν.

Έτσι, στη θερμοκρασία των 22 βαθμών Κελσίου (συνηθισμένη θερμοκρασία δωματίου), ο ιός καταστρέφεται μέσα σε 5 λεπτά από το σαπούνισμα ή την απολύμανση με χλωρίνη ή άλλο κατάλληλο απολυμαντικό.

Πηγή: The Lancet

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Λάθη που κάνετε με τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια (εικόνες)

Κορονοϊός: Ποια είναι τα καλύτερα αντι-ιικά βότανα (εικόνες)

Κορονοϊός: Οι καλύτερες τροφές για το ανοσοποιητικό (εικόνες)


Πηγή