Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κορτιζόλη: Οι επιπτώσεις στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2

Η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, επηρεάζει δυσμενώς τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών.

Έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο διαπίστωσε ξεκάθαρο συσχετισμό ανάμεσα στην ορμόνη του στρες κορτιζόλη και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

«Σε υγιείς ανθρώπους η κορτιζόλη υφίσταται διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας, σημειώνοντας αύξηση το πρωί και χαμηλά επίπεδα το βράδυ» επισημαίνει ο ενδοκρινολόγος Δρ. Joshua J. Joseph από το Πανεπιστημίο του Οχάιο.

Όπως διευκρινίζει όμως, «στους συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 των οποίων τα επίπεδα κορτιζόλης είχαν τις λιγότερες διακυμάνσεις στην διάρκεια της μέρας, σημειώνονταν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου».

Μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες και η κατάθλιψη συνδέονται με σταθερά επίπεδα κορτιζόλης χωρίς διακυμάνσεις. Αυτό καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο του σακχάρου και τη διαχείριση της νόσου, γι’ αυτό και οι διαβητικοί πρέπει να βρίσκουν τρόπους να κρατούν υπό έλεγχο το στρες.

Η σχέση κορτιζόλης και επιπέδων γλυκόζης παρατηρήθηκε μόνο σε διαβητικούς ασθενείς. Ωστόσο, ο Δρ. Joseph και η ομάδα του πιστεύουν ότι η ορμόνη του στρες πιθανότατα παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη και συνεχίζουν να ερευνούν τη σχέση μεταξύ της κορτιζόλης και της ανάπτυξης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2 γνωρίζουν τη σημασία της τακτικής άσκησης, της υγιεινής διατροφής και της ανάπαυσης. Αλλά η αποφόρτιση από το στρες είναι ένα κρίσιμο και συχνά ξεχασμένο στοιχείο της διαχείρισης του διαβήτη», δήλωσε ο Δρ. Joseph. «Είτε πρόκειται για μάθημα γιόγκα, μια βόλτα ή η ανάγνωση ενός βιβλίου, η εύρεση τρόπων για τη διαχείριση του άγχους είναι σημαντική για τη γενική υγεία όλων και ειδικότερα για εκείνους με διαβήτη τύπου 2».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychoneuroendocrinology.

Διαβάστε επίσης:

Κορτιζόλη: Πότε προκαλεί πρόωρη γήρανση

Κορτιζόλη: Οι επιπτώσεις της ορμόνης του στρες στον εγκέφαλο

Επινεφριδική εξάντληση: Δείτε τι προκαλεί


Πηγή