Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Μεγαλύτερος κίνδυνος για την καρδιά στους κατά φαντασία ασθενείς

Όσοι ανησυχούν υπερβολικά για την υγεία τους και θέτουν τον οργανισμό τους σε εγρήγορση αναφορικά με οποιοδήποτε σύμπτωμα τυχόν τους απασχολεί ή νομίζουν ότι τους απασχολεί, αυξάνουν τον κίνδυνο να πάθουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, όπου συμμετείχαν 7 χιλιάδες άνθρωποι και δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη έγνοια και είναι σε εγρήγορση σε σχέση με την υγεία τους αυξάνουν το στρες στο οποίο υπόκειται ο οργανισμός τους.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα με ειδικά ερωτηματολόγια και μετά τους παρακολούθησαν για 12 χρόνια. Αυτοί που βρίσκονταν στο υψηλότερο 10% των επιπέδων στρες, σε ποσοστό 6,1% έπαθαν έμφραγμα ή στηθάγχη τουλάχιστον σε διπλά ποσοστά από όσους δεν είχαν στρες.

Μερικοί γιατροί θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγχώδεις άνθρωποι τείνουν να πίνουν, να καπνίζουν και να τρώνε περισσότερο. Άλλοι ισχυρίζονται ότι φταίει το γεγονός ότι τείνουν να μην ασκούνται για να μην υποβάλουν σε στρες τον εαυτό τους.

Οι επιστήμονες όμως που έκαναν την έρευνα λένε ότι έλαβαν και αυτούς τους παράγοντες υπόψη τους και ότι οι υποχόνδριοι φαίνεται να έχουν – ανεξάρτητα από όποιον άλλον παράγοντα – 78% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακά προβλήματα όταν είναι άνδρες και 58% όταν είναι γυναίκες.

Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι όταν έχουμε στρες η αρτηριακή μας πίεση αυξάνεται, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και αυτό βλάπτει μακροπρόθεσμα την καρδιά μας. Και για να πειστούμε ακόμα περισσότερο ας σημειώσουμε ότι μία ελβετική μελέτη το 2012 είχε δείξει ότι όσοι σκέφτονται θετικά ζουν περισσότερο.

Πηγή: vita.gr


Πηγή