Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μεγαλώνουν πράγματι τα μαλλιά και τα νύχια μας μετά τον θάνατό μας;

Μια μακάβρια αλήθεια για τον θάνατο έχει στοιχειώσει λογοτεχνία και κινηματογράφο του τρόμου, είναι όμως πραγματικότητα;

Συνεχίζουν να μεγαλώνουν τα νύχια και τα μαλλιά του ανθρώπου ακόμα και μετά το φθαρτό του τέλος;

Όχι, δεν το κάνουν, παρά τη γενικευμένη πεποίθηση. Γιατί όμως το νομίζει ένα καλό ποσοστό των ανθρώπων;

Είναι γιατί μετά τον θάνατό μας το σώμα μας αρχίζει να αφυδατώνεται. Η αφυδάτωση κάνει το δέρμα μας, όπως και τους άλλους μαλακούς ιστούς του οργανισμού, να συρρικνώνονται, να υποχωρούν, την ίδια ώρα που μαλλιά και νύχια παραμένουν άθικτα.

Αυτός ο συνδυασμός των δύο φαινομένων δίνει συχνά την εντύπωση μεγαλύτερων νυχιών και τριχών, είναι όμως μια ψευδαίσθηση και τίποτα παραπάνω. Όταν η καρδιά σταματήσει και το αίμα παγώσει, το οξυγόνο κόβεται από τον εγκέφαλο. Και χωρίς γλυκόζη να παράγεται και να κυκλοφορεί στο αίμα, τα κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν, με διαφορετικούς ρυθμούς το κάθε είδος. Οι νευρώνες, για παράδειγμα, πεθαίνουν μέσα σε 3-7 λεπτά.

Καμιά ορμόνη λοιπόν ή άλλο ενεργειακό συστατικό δεν απομένει ώστε να κάνει νύχια και μαλλιά να συνεχίσουν να μεγαλώνουν, η απάντηση είναι λοιπόν τελεσίδικη: όχι. Η σύνθετη ορμονική λειτουργία που πυροδοτεί την αύξηση μαλλιών και νυχιών δεν είναι πια δυνατή μετά το φθαρτό μας τέλος. Κι αυτό μας λέει μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «British Medical Journal».

Δεν είναι σαφές πώς ξεκίνησε αυτός ο μύθος, γενικεύτηκε πάντως στη λογοτεχνία του φανταστικού και το σινεμά του τρόμου και παραδόθηκε σε μια ως γεγονός, ως μια ανατριχιαστική αλήθεια του θανάτου…

localStorage.clear();


Πηγή