Αν φτιάχνετε smoothie με μούρα για να ενισχύσετε την υγεία σας, ίσως πρέπει να σκεφτείτε διπλά πριν προσθέσετε μπανάνα.
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η μπανάνα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα οφέλη των φλαβανόλων – των φυσικών ενώσεων που θεωρούνται «σύμμαχοι» για την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Food & Function, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Davis) και το Πανεπιστήμιο του Reading εξέτασαν την επίδραση ενός φυσικού ενζύμου, της πολυφαινολοξειδάσης, στην απορρόφηση των φλαβανόλων από τον οργανισμό. Το ένζυμο αυτό – υπεύθυνο για το «μαύρισμα» των φρούτων όταν κοπούν – βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, αλλά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στη μπανάνα.
Οι μπανάνες μειώνουν την απορρόφηση των φλαβανόλων κατά 84%
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: η προσθήκη μιας μπανάνας σε smoothie με μούρα περιόρισε την απορρόφηση των φλαβανόλων από τον οργανισμό κατά 84%. Σε σύγκριση, όσοι κατανάλωσαν τα φλαβανόλες μέσω κάψουλας είχαν πολύ υψηλότερη απορρόφηση.
Οι φλαβανόλες είναι γνωστές για τη θετική τους επίδραση στην καρδιοαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία. Η Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά ημερήσια πρόσληψη 400–600 mg. Έλλειψη των συγκεκριμένων ενώσεων, ιδίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, έχει συνδεθεί με γνωστική έκπτωση και καρδιαγγειακά προβλήματα.
«Αν δεν λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα φλαβανόλων, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία της καρδιάς», σημειώνει ο καθηγητής Gunter Kuhnle από το Πανεπιστήμιο του Reading. «Στους ηλικιωμένους, η έλλειψη έχει επίσης συσχετιστεί με πτώση της μνήμης και της σκέψης. Άρα είναι σαφές πως χρειαζόμαστε αυτά τα συστατικά — το ζήτημα είναι πώς τα απορροφούμε καλύτερα από τις τροφές μας».
Smoothie με μπανάνα: Κακή επιλογή για τα φλαβανόλες
Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Javier Ottaviani, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και την εταιρεία Mars, Inc., εξηγεί: «Θέλαμε να κατανοήσουμε πώς ένας καθημερινός τρόπος παρασκευής, όπως το smoothie με μπανάνα, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των φλαβανόλων».
Η απάντηση αποδείχθηκε εντυπωσιακή. Η μπανάνα, αν και δημοφιλής για τη γεύση και την υφή της στα smoothies, περιέχει αρκετή πολυφαινολοξειδάση ώστε να καταστρέψει τη συντριπτική πλειονότητα των πολύτιμων φλαβανόλων των μούρων.
«Αν ο στόχος σας είναι η αύξηση της πρόσληψης φλαβανόλων, η μπανάνα ίσως δεν είναι η ιδανική επιλογή για το πρωινό smoothie», σημειώνει ο Kuhnle. «Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να απορρίψουμε τη μπανάνα γενικά – είναι ένα θρεπτικό φρούτο με σημαντική διατροφική αξία».
Ποια φρούτα είναι πλούσια σε φλαβανόλες – και πώς να τα συνδυάσετε
Φλαβανόλες περιέχουν φρούτα όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κακάο – όλα εξαιρετικά συστατικά για smoothie. Όμως η μελέτη δείχνει ότι η σύνθεση του ροφήματος έχει σημασία: σε όσους συμμετέχοντες δόθηκαν διαφορετικά smoothies (με ή χωρίς μπανάνα) ή κάψουλες, τα επίπεδα φλαβανόλων στο αίμα και στα ούρα τους ήταν πολύ χαμηλότερα όταν περιείχαν μπανάνα.
«Γνωρίζουμε ακόμη ελάχιστα για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τροφίμων και θρεπτικών συστατικών, αν και μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την απορρόφηση», επισημαίνει ο Kuhnle. «Σε αυτή τη μελέτη, δείξαμε ότι η απορρόφηση φλαβανόλων μπορεί να διαφέρει έως και πέντε φορές ανάλογα με το συνδυασμό τροφών».
Πώς να φτιάξετε smoothie με μέγιστη απορρόφηση φλαβανόλων
Αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα φλαβανόλες, οι ειδικοί συνιστούν να προτιμάτε φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινολοξειδάση, όπως ο ανανάς, το πορτοκάλι, το μάνγκο ή ακόμα και γιαούρτι, ως βάση για το smoothie σας. Έτσι, θα ενισχύσετε τη βιοδιαθεσιμότητα των ευεργετικών συστατικών χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση ή την υφή.
Πηγή