Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Μελέτη: Το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων ίσως αυξάνει τον κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη -Ποιο είναι;

Νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι οι τηγανητές πατάτες, το αγαπημένο φαγητό όλων, και γενικότερα τα τηγανητά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης για όσους τα καταναλώνουν τακτικά.

Πιο αναλυτικά, μια ερευνητική ομάδα στο Hangzhou της Κίνας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών -και ειδικά τηγανητές πατάτες- συνδέθηκε με 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με άτομα που δεν έτρωγαν τηγανητά. Μάλιστα, ο συσχετισμός ήταν πιο έντονος στους νέους άνδρες και στους νεότερους συμμετέχοντες στη μελέτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τηγανητά τρόφιμα είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, έχοντας, γενικότερα, και άλλες επιπτώσεις στην υγεία.

Αυτά τα αποτελέσματα «ανοίγουν τον δρόμο για τη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων για την ψυχική υγεία», σύμφωνα με την εργασία που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.

Ωστόσο, οι ειδικοί που μελετούν τη διατροφή είπαν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δεν είναι απαραιτήτως σαφές εάν τα τηγανητά φαγητά προκάλεσαν προβλήματα ψυχικής υγείας ή εάν τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους στράφηκαν στα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Έως και 2% αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης για όσους κατανάλωναν συχνά τηγανητές πατάτες

Η μελέτη αξιολόγησε 140.728 άτομα σε διάστημα 11,3 ετών. Μετά τον αποκλεισμό των συμμετεχόντων που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη μέσα στα πρώτα δύο χρόνια, συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης βρέθηκαν σε όσους κατανάλωναν τηγανητό φαγητό, ενώ ειδικά οι τηγανητές πατάτες βρέθηκαν να ευθύνονται για 2% αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης σε σχέση με τηγανητό λευκό κρέας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερες από μία μερίδες τηγανητού φαγητού τακτικά ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι άνδρες.

Στη μελέτη αυτή, λοιπόν, οι ερευνητές προτείνουν ότι το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος, ειδικά στις τηγανητές πατάτες, ευθύνεται για τον υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Ωφέλιμη για την ψυχική και συνολική υγεία η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών

Ο Δρ. Walter Willett, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο CNN ότι τα αποτελέσματα «θα πρέπει να θεωρηθούν ιδιαίτερα προκαταρκτικά, ειδικά όσον αφορά στη σύνδεση των τηγανητών τροφίμων με το ακρυλαμίδιο».

«Οι πατάτες δημιουργούν ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις στη διάθεση, επειδή μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια ορμονικές αντιδράσεις σε αυτές τις αυξήσεις. Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις αμβλύνονται εν μέρει από το λίπος, το οποίο παρέχεται από το τηγάνισμα», προσθέτει ο καθηγητής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο Yu Zhang, ερευνητής του Πανεπιστημίου Zhejiang και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο CNN πως «δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε για τις επιπτώσεις των τηγανητών τροφίμων». Ωστόσο, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών μπορεί να είναι ωφέλιμη για την ψυχική και συνολική υγεία.


Πηγή