Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Μεταβολισμός παιδιών: Πώς επηρεάζεται από το βάρος των γονιών

Οι άνδρες και οι γυναίκες που είναι υπέρβαροι τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με αργό μεταβολισμό, όπως επισημαίνει νέα έρευνα.

Τουλάχιστον το 20% των ανθρώπων στο δυτικό κόσμο που πρόκειται να γίνουν γονείς στο άμεσο μέλλον είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κάτι που είναι γνωστό πώς εγκυμονεί κινδύνους για τα έμβρυα.

Ειδικά στις γυναίκες συστήνεται να μην τρώνε υπερβολικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η νέα μελέτη των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ προειδοποιεί ότι ο τρόπος ζωής πριν από τη σύλληψη, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, περισσότερο και από τη διατροφή της εγκύου.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αυξανόμενα ποσοστά εφηβικής παχυσαρκίας, μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την πεπτική υγεία των μελλοντικών γενεών.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Debbie Lawlor χρησιμοποίησαν πληροφορίες για 5.337 ομάδες μητέρων-πατέρων-παιδιών από τρεις βάσεις ευρωπαϊκών δεδομένων που καλύπτουν μια περίοδο 31 ετών.

Τα στοιχεία περιλάμβαναν μεταξύ άλλων το βάρος της μητέρας και του πατέρα πριν γίνουν γονείς, αλλά και το μεταβολικό προφίλ κάθε παιδιού.

Ο μεταβολισμός ενός ατόμου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, τα λιπίδια, η γλυκόζη, η ινσουλίνη και η αρτηριακή πίεση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι διατροφικές συνήθειες μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν μικρή επίδραση στον μεταβολισμό του παιδιού.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, λίγα ήταν τα στοιχεία που συνδέουν τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας με τον μεταβολισμό του παιδιού αργότερα στη ζωή του.

Η μόνη σαφής συσχέτιση ήταν μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος των γονέων πριν από την εγκυμοσύνη.

«Οι παρεμβάσεις για τη μείωση του ΔΜΣ σε όλα τα μέλη της οικογένειας μπορεί να είναι πιο επωφελείς για την καρδιο-μεταβολική υγεία από την εστίαση στη μείωση του βάρους μόνο της μητέρας πριν τη σύλληψη ή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης» αναφέρουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχει υγιές πάχος; Τι λένε οι επιστήμονες

Μεταβολικός ρυθμός: Τι τον επηρεάζει & πώς θα τον αυξήσετε


Πηγή