Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν τα άτομα με διαβήτη μπορούν να τρώνε γλυκά.
Η απάντηση είναι ναι, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς αυτές οι τροφές μπορούν γρήγορα να διαταράξουν την ισορροπία του οργανισμού όσων πάσχουν από την πάθηση, και οι ειδικοί λένε ότι το μέτρο είναι το «κλειδί».
«Ναι, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να τρώνε γλυκά, αλλά η ποσότητα και η ποιότητα θα πρέπει να συζητείται με τους επαγγελματίες υγείας που συνοδεύουν τον ασθενή» λέει ο ενδοκρινολόγος από τη Βραζιλία, Renato Zilli.
Διαβητικοί και γλυκά
Οι γλυκές τροφές είναι μία από τις πηγές γλυκόζης του οργανισμού. Για τα άτομα με διαβήτη, μπορούν να χρησιμεύσουν τόσο ως εργαλείο για την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια παρατεταμένης σωματικής δραστηριότητας (ειδικά για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1) όσο και, σε υπερβολική ποσότητα, να προκαλέσουν υπεργλυκαιμία.
Η συνιστώμενη ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη. Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, για παράδειγμα, θα πρέπει πάντα να μετρούν την ποσότητα των γλυκών που καταναλώνουν τη στιγμή που εφαρμόζουν ινσουλίνη.
«Οι ασθενείς που τρώνε πολλή ζάχαρη θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιούν υψηλότερη δόση ινσουλίνης για να διατηρήσουν τη γλυκαιμία τους υπό έλεγχο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση διαφόρων παρακείμενων νοσημάτων, όπως η υπέρταση, η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και η δυσλιπιδαιμία», λέει η ενδοκρινολόγος Yolanda Schrank.
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που συνήθως κάνουν χρήση φαρμάκων συνιστάται να είναι πιο προσεκτικοί, καθώς είναι ακριβώς αυτοί οι ασθενείς που καταλήγουν να κάνουν κατάχρηση γλυκών τροφών περισσότερο.
«Καθώς η πάθηση αυτή σχετίζεται με κακές συνήθειες του τρόπου ζωής, ιδίως αυτές που σχετίζονται με τη διατροφή, το ιδανικό είναι η πιο περιορισμένη πρόσληψη γλυκών και πάντα συνοδευόμενη από μια πηγή φυτικών ινών» λέει η Andressa Heimbecher, ενδοκρινολόγος.
Κατανόηση του διαβήτη
Το σώμα μας λειτουργεί ως εξής: όταν τρώμε υδατανθρακούχες τροφές (όπως ψωμί, ρύζι, φρούτα, ζυμαρικά), το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα μας (γλυκόζη) αυξάνεται. Για να εξισορροπήσει αυτό το σάκχαρο, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα, όπου μετατρέπεται σε ενέργεια.
Τα άτομα με διαβήτη έχουν πρόβλημα με αυτή τη διαδικασία: είτε το σώμα δεν παράγει σωστά ινσουλίνη, είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καλά την ινσουλίνη που παράγει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι συχνά απαραίτητη η λήψη φαρμάκων ή ακόμη και η λήψη ινσουλίνης για να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης υπό έλεγχο.
Υπάρχουν δύο πιο συνηθισμένοι τύποι της νόσου:
Διαβήτης τύπου 1: εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Στην περίπτωση αυτή, το ανοσοποιητικό σύστημα (το αμυντικό σύστημα του οργανισμού) επιτίθεται στο πάγκρεας, με αποτέλεσμα να σταματά ή να μειώνεται δραστικά η παραγωγή ινσουλίνης. Το άτομο χρειάζεται τότε να λαμβάνει ινσουλίνη κάθε μέρα.
Διαβήτης τύπου 2: αντιπροσωπεύει το 90% των περιπτώσεων και είναι πιο συχνός στους ενήλικες. Συνδέεται με την καθιστική ζωή, το υπερβολικό βάρος, την κακή διατροφή και το οικογενειακό ιστορικό. Το σώμα παράγει ινσουλίνη, αλλά δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σωστά. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι επίσης απαραίτητη η χρήση ινσουλίνης.
Η σημασία του καλού προγραμματισμού
Η προσοχή είναι σημαντική, διότι τα όρια, οι χρόνοι πρόσληψης και η ποιότητα της τροφής πρέπει να χορηγούνται λαμβάνοντας υπόψη τις συνήθειες του ασθενούς, αν χρησιμοποιεί φαρμακευτική αγωγή, και τη δράση της χορηγούμενης ινσουλίνης.
Οι γιατροί που ερωτήθηκαν από το ενημερωτικό VivaBem, ένα από τα δημοφιλέστερα στη Βραζιλία, υποστηρίζουν ότι τα γλυκά και οι σοκολάτες πρέπει να καταναλώνονται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις από τους διαβητικούς, κατά προτίμηση ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής ή για την αναπλήρωση ενέργειας κατά τη διάρκεια ή μετά από σωματική άσκηση διάρκειας άνω της μίας ώρας. Μια άλλη καλή στιγμή είναι μετά τα γεύματα, ειδικά αν περιέχουν καλή ποσότητα φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Με αυτόν τον τρόπο, το γλυκό απορροφάται πιο αργά.
Ορισμένες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν. Να αποφεύγονται τα μη διαιτητικά αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων και τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα. Ενδείκνυται το περπάτημα ή κάποια άλλη άσκηση πριν από την κατανάλωση γλυκών. Προτείνεται να επιλέγεται ένα γλυκό που έχει περισσότερα πλήρη συστατικά ή είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως chia και βρώμη.
Τέλος, έχει σημασία η ελεγχόμενη κατανάλωση φρούτων, καθώς η φρουκτόζη μετατρέπεται επίσης σε γλυκόζη στο σώμα. Σε γενικές γραμμές, συνιστώνται έως και τρία φρούτα την ημέρα για όσους πάσχουν από διαβήτη.
Πηγή