Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Νόσος Πάρκινσον: Πώς συνδέεται με τα βακτήρια του εντέρου

Η νόσος Πάρκινσον μπορεί ενδεχομένως να ξεκινά στο έντερο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους πάσχοντες από τη νευροεκφυλιστική νόσο ήταν αυξημένα τα επίπεδα βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις (Escherichia coli, Klebsiella pneumonia και Klebsiella quasipneumoniae).

Σχεδόν 30% των εντερικών βακτηρίων σε ασθενείς με Πάρκινσον διέφεραν από αυτούς χωρίς τη νόσο, αναφέρει έρευνα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων.

Η Ayse Demirkan από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε ότι τα ποσοστά θανάτων και αναπηρίας από τη νόσο αυξάνονται ταχύτερα από ότι για άλλες νευρολογικές νόσους με τις διαγνώσεις να έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια.

Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 490 πάσχοντες με Πάρκινσον και 234 άνθρωποι χωρίς νευρολογικά προβλήματα. Οι συμμετέχοντες έδωσε δείγματα κοπράνων και πληροφορίες για τη γενική κατάσταση της υγείας τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια, τα γονίδια και οι βιολογικές οδοί διέφεραν στο πάνω από 30% των πασχόντων με νόσο Πάρκινσον.

Ένα παράδειγμα είναι το βακτήριο Bifidobacterium dentium, που είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις, όπως εγκεφαλικό απόστημα.

Το συγκεκριμένο βακτήριο ανευρέθηκε σε επταπλάσια ποσοστά στους πάσχοντες με Πάρκινσον, ενώ τα επίπεδα του Roseburia intestinalis, που απαντώνται σε ένα υγιές έντερο ήταν 7,5 φορές χαμηλότερα.

Ομάδα βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις (Escherichia coli, Klebsiella pneumonia και Klebsiella quasipneumoniae) ήταν επίσης αυξημένα σε όσους έπασχαν από Πάρκινσον.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.


Πηγή