Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Οι τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της άνοιας

Η απίστευτη ιστορία του Μαρκ Χάτζερ και της μητέρας του που πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Ο 50χρονος από το Μάντσεστερ της Αγγλίας και η 82χρονη μητέρα του, Σίλβια, παλεύουν μαζί την ανίατη νευροεκφυλιστική νόσο που ευθύνεται για το 60-70% των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο Μαρκ δηλώνει πως κατάφερε να «κερδίσει πίσω» τη μητέρα του μετά τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ κι αυτό εν μέρει χάρη σε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε μούρα και πράσινα λαχανικά.

Η συμβολή της διατροφής στην άνοια

Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες που έχουν εξετάσει τον ρόλο της διατροφής στις διάφορες μορφές άνοιας έχουν εστιάσει στην προληπτική της επίδραση παρά στις δυνατότητες «ίασης» μέσω συγκεκριμένων διατροφικών στρατηγικών. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Ωστόσο, η περίπτωση της Σίλβια φαίνεται να παραδίδει σημαντικά μαθήματα με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Η μητέρα του Μαρκ διαγνώστηκε το 2016 με πολυπαραγοντικό Αλτσχάιμερ, το οποίο της προκαλούσε επιληπτικές κρίσεις. Η νόσος εξελίχθηκε πολύ γρήγορα και σύντομα η Σίλβια αδυνατούσε να αναγνωρίσει τον γιο της.

Όπως αναφέρει ο Μαρκ, μετά από μερικές αλλαγές στη διατροφή και σε άλλες καθημερινές της συνήθειες, η Σίλβια παρουσίασε εντυπωσιακή βελτίωση.

«Κατάφερα σιγά σιγά να κερδίσω πίσω τη μητέρα μου. Η μνήμη της βελτιώνεται συνεχώς. Η εγρήγορσή της είναι καλύτερη και είναι πιο δραστήρια. Ουσιαστικά βρήκε τον παλιό της εαυτό» γράφει ο Μαρκ στο blog της βρετανικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ.

Τι περιλαμβάνει η διατροφή της Σίλβια:

  • Μούρα
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Γλυκοπατάτες
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα & προϊόντα με πολλά λιπαρά

Μύρτιλα για ενίσχυση της μνήμης

Η Σίλβια καταναλώνει ποικίλα είδη μούρων, όπως μύρτιλα, βατόμουρα και φράουλες. Τα μούρα είναι γνωστό πως είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Παλαιότερη μελέτη στην επιθεώρηση Free Radical Biology and Medicine έχει υποδείξει ότι ιδιαίτερα τα μύρτιλα ενεργοποιούν την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη και τη μάθηση.

Η διατροφή της Σίλβια περιλαμβάνει επίσης πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το κέιλ. Όπως και τα μούρα, αυτά τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ, η μεγάλη πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να προστατεύσει ως έναν βαθμό από τις βλάβες που προκαλεί το Αλτσχάιμερ στα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι φλεγμονές –οι οποίες προκαλούν μεταβολές στη χημική σύσταση του εγκεφάλου– συνδέονται άμεσα με τη νόσο Αλτσχάιμερ και, όπως επισημαίνει η Εταιρεία, υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι δυνατό να τις εξουδετερώσει.

Η Σίλβια τρώει επίσης γλυκοπατάτες, καρότα και γουλιά. Αυτά τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα είναι πλούσια σε μια άλλη αντιοξειδωτική ουσία, το βήτα καροτένιο, το οποίο θεωρείται από ορισμένους επιστήμονες ότι ωφελεί τον εγκέφαλο και τη μνήμη.

Η 82χρονη αποφεύγει την επεξεργασμένη ζάχαρη και τα ποτά με ζάχαρη, τα τηγανητά, τα πρόχειρα γεύματα και τα γλυκά, τροφές που πρέπει να καταναλώνονται σε ελάχιστες μόνο ποσότητες στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Η διατροφή που ακολουθεί η Σίλβια βρίσκεται πολύ κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, η οποία αποδεδειγμένα υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.

Εκτός από τη σωστή διατροφή, η Σίλβια προσπαθεί να παραμένει δραστήρια σωματικά πηγαίνοντας συχνά για περιπάτους, κοιμάται καλά το βράδυ και διατηρεί μια καλή κοινωνική ζωή. Της αρέσουν επίσης τα παιχνίδια μνήμης και τα σταυρόλεξα.

Ποια η γνώμη των ειδικών

Σχολιάζοντας την περίπτωση της Σίλβια, η Σου Κλαρκ από τη βρετανική Εταιρεία Αλτσχάιμερ αναφέρει: «Είναι καταπληκτικό που η Σίλβια και ο γιος της ο Μαρκ έλαβαν δράση ώστε να δημιουργήσουν ένα πλάνο που ταιριάζει στη διάγνωσή της. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια ή κάποιος τρόπος να αποτρέψει κανείς την εξέλιξή της, ωστόσο η τακτική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η γνωστική εξάσκηση με τη βοήθεια ειδικών ασκήσεων είναι δυνατό να βοηθήσουν έναν ασθενή με άνοια να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματά του».

Δείτε κι αυτό:

Άνοια: Πώς την ξεχωρίζουμε από ασθένειες με ίδια συμπτώματα

Άνοια: 5 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε

Οι συμβουλές των νευρολόγων για να προλάβετε το Αλτσχάιμερ!


Πηγή