Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας στην εφηβεία: Ο ρόλος του ύπνου

Οι έφηβοι που αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 13.000 ανθρώπους που συμμετείχαν σε βρετανική μελέτη τη δεκαετία του 1990. Οι γονείς τους περιέγραψαν τη συμπεριφορά τους στον ύπνο έξι φορές μεταξύ της ηλικίας 6 μηνών και 5,8 ετών.

Όσοι είχαν ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου από την ηλικία των 6 μηνών και μετά και ξυπνούσαν συχνά κατά τα διάρκεια της νύχτας σε ηλικία 18 μηνών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ψυχωτικά επεισόδια ως έφηβοι, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι λιγότερες ώρες ύπνου το βράδυ και το να πηγαίνει ένα παιδί για ύπνο αργά στην ηλικία των 3,5 ετών συσχετίστηκε με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας κατά την εφηβεία, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι οι επίμονοι εφιάλτες στα παιδιά έχουν συσχετιστεί τόσο με την ψύχωση όσο και με την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας. Τώρα διαπιστώσαμε ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς στον ύπνο στην παιδική ηλικία, μπορούν να σχετίζονται με ψυχικά προβλήματα στην εφηβεία», δήλωσε η επικεφαλής Isabel Morales-Muñoz, επίτιμη ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο.

Ο βασικός συγγραφέας Steven Marwaha, καθηγητής ψυχιατρικής, δήλωσε ότι οι αλλαγές που συντελούνται στον εγκέφαλο και τις ορμόνες καθιστούν την εφηβεία βασική περίοδο για τη μελέτη της εμφάνισης ψυχικών διαταραχών.

«Είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ευπάθεια των εφήβων στην ανάπτυξη αυτών των διαταραχών, να εντοπίσουν αυτούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και να τους προσφέρουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η μελέτη εξηγεί ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου.

«Ο ύπνος μπορεί να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υποκείμενους παράγοντες – και είναι αυτός που μπορούμε να επηρεάσουμε με αποτελεσματικές, πρώιμες παρεμβάσεις, οπότε είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αυτή τη σύνδεση», δήλωσε ο Marwaha.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ψυχοπάθεια-κοινωνιοπάθεια: Όταν η απουσία ενσυναίσθησης οδηγεί σε διαταραχή

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: Ζωή σε άσπρο-μαύρο

Τα κυριότερα είδη διαταραχών της προσωπικότητας


Πηγή