Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Παιδική παχυσαρκία: Ο ρόλος του ύπνου στην πρόληψη του φαινομένου

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς αφορά 38 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2019.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν κοιμούνται νωρίς δεν κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία. Είναι όμως σημαντικό να συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ωρών.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η έλλειψη ή η κακή ποιότητα του ύπνου, αποτελεί βασικό παράγοντα εμφάνισης και εξέλιξης της νόσου.

Σύμφωνα ωστόσο με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας θα γίνει παχύσαρκο, δεν είναι η ώρα που θα πάει για ύπνο αλλά η διάρκεια του ύπνου.

Οι γονείς δηλαδή δεν πρέπει να ανησυχούν αν το παιδί τους τείνει να ξενυχτά, αλλά αν συμπληρώνει τις αναγκαίες ώρες ύπνου από τη στιγμή που θα αποκοιμηθεί, σύμφωνα με την Δρα Melyssa Roy.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τέσσερις διαφορετικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1.642 παιδιά. Από αυτά, τα δίχρονα παιδιά κοιμούνταν κατά μέσο όρο στις 20:06, τα τρίχρονα στις 19:50, ενώ τα παιδιά πέντε ετών στις 19:55. Όσα κοιμούνταν από τις 21:00 και μετά θεωρήθηκε ότι πήγαιναν αργά για ύπνο.

Τα στοιχεία δεν έδειξαν κάποια σύνδεση μεταξύ της ώρας που τα παιδιά πήγαιναν για ύπνο και του κινδύνου παχυσαρκίας. Όλα τα παιδιά που κοιμούνταν πριν τις 21:00, συμπλήρωναν κατά μέσο όρο 10-11 ώρες ύπνου, ενώ καμία διαφορά στα ποσοστά κινδύνου δεν παρατηρήθηκε στα παιδιά που κοιμούνταν μετά τις 21:00.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας οφείλεται στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ύπνου. Μια υπόθεση είναι πως ο περισσότερος ύπνος συνεπάγεται λιγότερο χρόνο για φαγητό και πρόσληψη θερμίδων.

Σε γενικές γραμμές, ο ύπνος μεγαλύτερης διάρκειας πιθανώς να είναι πιο ποιοτικός ή να υποδηλώνει άλλα στοιχεία αναφορικά με την παχυσαρκία, όπως αυξημένη φροντίδα από τους γονείς και απουσία αταξίας στο νοικοκυριό.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί η διαπίστωση πως ο ύπνος νωρίτερα και με μεγαλύτερη διάρκεια, έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση παχυσαρκίας στα κορίτσια ηλικίας 3 ή 5 ετών.

Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολύπλοκο, κυρίως λόγω της δυσκολίας των παιδιών να κατανοήσουν την αξία της σωστής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας.

Ο ύπνος νωρίς το βράδυ αποτελεί καλή επιλογή για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών, χωρίς όμως να σημαίνει πως τα ανήλικα που «ξενυχτούν» διατρέχουν κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης: 

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος παχυσαρκίας για τα μοναχοπαίδια

Ποια ανθυγιεινά συστατικά «κρύβουν» οι παιδικές τροφές (εικόνες)

Παχύσαρκα παιδιά: Αυτές είναι οι παθήσεις που απειλούν την υγεία τους

 

 


Πηγή