Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Παχυσαρκία: Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, διατροφικό «εργαλείο» στην απώλεια βάρους

Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι πάνω από το 50% των ανθρώπων είναι σήμερα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, και πάνω από το 20% παχύσαρκοι, ενώ μέχρι το 2030, εκτιμάται ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα είναι παχύσαρκοι.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας, που γιορτάστηκε φέτος στις 19 Μαΐου, αποτέλεσε μια ευκαιρία για την ενίσχυση των συλλογικών προσπαθειών για Αντιμετώπιση Από Κοινού της Παχυσαρκίας, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για την παχυσαρκία και πολλές άλλες ασθένειες στις οποίες έχει επίπτωση.

Φέτος, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) ενώνει τις δυνάμεις της με την Collectif National des Associations d’Obèses (CNAO – Γαλλικό Σύνδεσμο για τους Παχύσαρκους Ασθενείς) και την Adexo (Ένωση παχύσαρκων και πρώην παχύσαρκων ασθενών στην Πορτογαλία) υποστηρίζοντας τις σχετικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Παχυσαρκίας και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO).

Η παχυσαρκία είναι μια αναπτυσσόμενη πρόκληση για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως και επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Τα συνήθη αίτια της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν τους περισσότερο καθιστικούς τρόπους ζωής, και το συνδυασμό αυξημένης έλλειψης φυσικής δραστηριότητας και αυξημένης πρόσληψης θερμίδων. Από την άλλη μεριά, η παχυσαρκία και το υπερβάλλον σωματικό βάρος έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής, και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και διαταραχών στις αρθρώσεις και τους μύες. Πέραν από τον άμεσο αντίκτυπο της στην υγεία των ατόμων, η παχυσαρκία κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 70 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε κόστη υγειονομικής περίθαλψης και παραγωγικότητας.

Η ISA υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας ενώνοντας τις δυνάμεις της με τη CNAO και την Adexo, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την παχυσαρκία και τις συνέπειες της. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Πώς τα ολιγοθερμιδκά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν;

Η παχυσαρκία μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μια σειρά χρόνιων παθήσεων και να επηρεάσει συνολικά την ευημερία. Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα και μικρές καθημερινές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να αποτρέψουν την αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δίνουν στα τρόφιμα και τα ροφήματα την ευχαρίστηση της γλυκίας γεύσης με μειωμένο θερμιδικό περιεχόμενο. Ο συνδυασμός μικρών αλλαγών στη διατροφή, όπως για παράδειγμα η επιλογή τροφίμων και ροφημάτων με μειωμένες θερμίδες, μαζί με περισσότερη άσκηση και αυξημένη ευαισθητοποίηση για το θερμιδικό περιεχόμενο είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος. Η αντικατάσταση τροφίμων και ροφημάτων με ζάχαρη με τα αντίστοιχα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και να αποτελέσει ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο στην απώλεια βάρους, χωρίς το αίσθημα της στέρησης ή της αυξημένης επιθυμίας για τη γλυκιά γεύση.

Αδράξτε κάθε ευκαιρία να είστε πιο ενεργοί και θυμηθείτε ότι η στέρηση δεν είναι η απάντηση στην παχυσαρκία. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει ακόμα υπέροχη γεύση, και να παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερες θερμίδες.

 Διαβάστε ακόμη:

Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι οι 9 στους 10 πολίτες σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. το 2030!

Παχυσαρκία και δείκτης νοημοσύνης: Παχαίνουν πιο εύκολα οι έξυπνοι άνθρωποι;

Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών: Ο σημαντικός ρόλος των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη στοματική υγεία


Πηγή