Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Περπάτημα και μακροζωία: Πόσα βήματα πρέπει να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας

Η προσθήκη 1.000 ή ακόμα και 500 βημάτων στην καθημερινότητά σας, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής σας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι το περπάτημα αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για να αποκομίσουμε πολλά οφέλη για την υγεία, όπως καλό ύπνο, πρόληψη της αύξησης του βάρους και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης πολλών παθήσεων, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό και ο διαβήτης.

Οι περισσότερες εφαρμογές σωματικής δραστηριότητας συνιστούν να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ωστόσο, ότι δεν υπάρχει μαγικός αριθμός βημάτων για τη βελτίωση της υγείας.

Ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών θέλησε να αποκτήσει πιο ξεκάθαρη άποψη για τον αριθμό των βημάτων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 17 μελέτες που συγκέντρωσαν δεδομένα για τον αριθμό των βημάτων, τους θανάτους από όλες τις αιτίες και ειδικά από καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι 226.899 ενήλικες που συμμετείχαν στις μελέτες παρακολουθήθηκαν για 7,1 χρόνια κατά μέσο όρο.

Κάθε αύξηση κατά 1.000 βήματα καθημερινά από τους συμμετέχοντες στις μελέτες, συνδέθηκε με 22% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από όλες τις αιτίες. Κάθε αύξηση κατά 500 βήματα συνδέθηκε με μείωση κατά 7% των θανάτων που σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον διάμεσο αριθμό βημάτων, διαπίστωσαν ότι το περισσότερο περπάτημα -ειδικά το πολύ περισσότερο- είχε μεγαλύτερη σχέση με τα μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας.

Συγκριτικά με μια ομάδα ανθρώπων που έκαναν σχεδόν 4.000 βήματα καθημερινά, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώθηκε κατά:

‒ 49% για 5.500 βήματα

‒ 55% για 7.400 βήματα και

‒ 67% για 11.500 βήματα την ημέρα.

Για τους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια, σε σύγκριση με τα περίπου 2.350 βήματα την ημέρα, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά:

‒ 16% για 4.000 βήματα

‒ 49% για 6.700 βήματα και

‒ 67% για 10.400 βήματα την ημέρα.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί αύριο, Σάββατο, στην επιστημονική συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο.

«Το μήνυμα είναι ότι δεν χρειάζεται να περπατάτε πολύ για να αποκομίσετε μεγάλα οφέλη. Το να περπατάτε μόνο 1.000 επιπλέον βήματα την ημέρα μπορεί να είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Δρ. Maciej Banach, καρδιολόγος και βασικός συγγραφέας της μελέτης, καθώς και επικεφαλής του τμήματος προληπτικής καρδιολογίας και λιπιδιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοτζ, στην Πολωνία. «Προφανώς όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.

Το κλειδί είναι να περπατάτε τακτικά. Ο Banach συνιστά στους ασθενείς του που κάνουν καθιστική ζωή, να αξιοποιούν οποιαδήποτε ευκαιρία για να αυξήσουν τα βήματά τους. Τους προτρέπει να αφήνουν το αυτοκίνητο στο σπίτι και να περπατάνε σε κοντινούς προορισμούς όποτε αυτό είναι δυνατόν.

«Είναι πολύ εύκολο. Αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορείτε να το κάνετε για μία εβδομάδα ή για ένα μήνα. Θα πρέπει να προσπαθείτε να περπατάτε κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής σας», δήλωσε.

Ο περιορισμός της μελέτης είναι ότι βασίστηκε στην παρατήρηση και όχι στη δοκιμή μιας συγκεκριμένης παρέμβασης και δεν απέδειξε σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Τα πιθανά οφέλη από τα επιπλέον καθημερινά βήματα πρέπει να μελετηθούν σε καλά σχεδιασμένες, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές διαφορετικών πληθυσμών, είπε.

Πηγή: healthday.com


Πηγή