Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Ποιες τροφές βοηθούν τα μαλλιά να μακρύνουν

Όταν πρόκειται για τα μαλλιά μας, μπορεί να νομίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τα κάνουμε να μεγαλώσουν είναι να σταματήσουμε τη χρήση θερμικών εργαλείων όπως τα ισιωτικά ή οι λαβίδες για μπούκλες, ή ακόμα και τα σεσουάρ.

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προαγάγουμε την υγεία και την ανάπτυξή τους, σύμφωνα με τη Susie Hammond, τριχολόγο της Κλινικής Philip Kingsley στο Λονδίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Susie μοιράστηκε με τη The Mirror μερικές από τις γνώσεις της σχετικά με την υγεία των μαλλιών. Υποστήριξε ότι ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν να κάνετε τη διαφορά στα μαλλιά σας, καθώς μπορεί να είναι καλές για την ανάπτυξή τους, ενώ υπάρχουν κι άλλες που ίσως «πυροδοτήσουν» προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής ή στα μαλλιά σας.

Ποιες τροφές βοηθούν στην ανάπτυξη των τριχών

Η ίδια εξήγησε: «Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες τροφίμων στις οποίες πρέπει να εστιάσετε για την ανάπτυξη και την υγεία των μαλλιών σας και τις οποίες πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες.

Το πόσο μπορούν να μεγαλώσουν τα μαλλιά σας είναι σε κάποιον βαθμό γενετικά καθορισμένο -γι’ αυτό και τα μαλλιά κάποιων ανθρώπων μπορούν να μεγαλώσουν μέχρι τον πισινό τους, ενώ κάποιων άλλων όχι-, αλλά υπάρχουν αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στον τρόπο ζωής μας ώστε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των μαλλιών όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς και να τα κρατήσουμε σε αυτή τη φυσική φάση αναγέννησης όσο το δυνατόν περισσότερο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να θυμάστε ότι τα κύτταρα της τρίχας είναι ικανά για ταχεία κυτταρική εναλλαγή – δεύτερη μόνο μετά τα κύτταρα του μυελού των οστών και του εντέρου. Οπότε, τα κύτταρα της τρίχας μας μπορούν πραγματικά να αλλάξουν γρήγορα, αλλά μόνο αν τους δώσουμε τους πόρους για να το κάνουν, επειδή είναι μη απαραίτητος ιστός.

Τροφές με πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη βοηθά πολύ τα μαλλιά / Φωτογραφία: Shutterstock

Το σώμα σας -λογικά- θα φροντίσει πρώτα απ’ όλα την καρδιά σας, τους πνεύμονές σας, όλες τις βασικές σας λειτουργίες, και τα μαλλιά σας βρίσκονται στο τέλος της… ουράς.

Ως εκ τούτου, τα μαλλιά σας αποτελούν ένα αρκετά καλό βαρόμετρο της γενικής σωματικής υγείας, γι’ αυτό και μερικές φορές αποκαλούμε την επιπλέον αποβολή μαλλιών αντανακλαστική αποβολή μαλλιών, καθώς αντανακλά το τι συμβαίνει σωματικά. Οπότε, αν σπαρταράτε και το σώμα σας δεν διαθέτει αρκετούς πόρους, θα πάρει ό,τι έχει και θα το χρησιμοποιήσει για τις βασικές σας λειτουργίες – και τα μαλλιά σας δεν θα επωφεληθούν καθόλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να υποστηρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κύκλο εργασιών των κυττάρων της τρίχας. Αλλά πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό;

Για ενέργεια, οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι αυτό στο οποίο πρέπει πρώτα να εστιάσουμε. Αν βασιστούμε σε αμυλούχους υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά, το λευκό ψωμί κ.ο.κ., έχουμε μια κορύφωση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος αλλά μετά “βουλιάζουμε” ξανά γρήγορα, οπότε να προτιμούμε τρόφιμα με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες, που θα διατηρήσουν αυτή την ενέργεια σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Καλά παραδείγματα αποτελούν το ρύζι και γενικότερα τα ζυμαρικά ολικής άλεσης. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης καλές, όπως και η βρώμη.

Τα δομικά στοιχεία για τα μαλλιά είναι οι πρωτεΐνες, οπότε πρέπει να τρώτε άφθονες πρωτεΐνες. Μάλιστα, είναι καλύτερο να τις τρώτε νωρίτερα μέσα στην ημέρα -το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα θεωρούνται βασικά γεύματα για τα μαλλιά-, ώστε να βελτιστοποιήσετε τον χρόνο και να απορροφηθούν σωστά.

Κοπέλα χτενίζει τα μακριά καστανά μαλλιά της
Ορισμένες τροφές βοηθούν τα μαλλιά μας να μεγαλώνουν γρηγορότερα / Φωτογραφία: Shutterstock

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν διάφορα παραδείγματα: Αν δεν θέλετε να φάτε αυγά, μπορείτε να καταναλώσετε λίγο καπνιστό σολομό ή βούτυρο ξηρών καρπών στο τοστ σας. Επίσης, το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι το ζωτικής σημασίας συστατικό για την ενίσχυση της υγείας των μαλλιών σας.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο, καθώς όλα έχουν να κάνουν με τη διαμόρφωση μιας νέας συνήθειας. Αν όμως πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα πάρει πολύ καιρό και τα μαλλιά υποφέρουν, τότε μπορεί να προτείνω ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης για βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Γενικά, πάντως, προτιμώ όλοι οι πελάτες μου να λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους από τις υγιεινές τροφές, όπου είναι δυνατόν – μια συνήθεια η οποία είναι πιο υγιεινή και έχει πολύ πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα».

Τι πρέπει να προσέχετε

Και ενώ η τριχολόγος Susie Hammond δεν ενθαρρύνει τους πελάτες της να κόψουν ή να περιορίσουν από τη διατροφή τους πράγματα που τους αρέσουν, προειδοποιεί για ορισμένα τρόφιμα και ποτά που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής.

«Αν έχετε κάποια πάθηση του τριχωτού της κεφαλής, τα γαλακτοκομικά είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα που ίσως χρειαστεί να μειώσετε και να δείτε αν αυτό βοηθάει, αλλά δεν τείνω να λέω ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συστήνω την κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο -γιατί αν το παρακάνετε, θα υπάρξουν επιπτώσεις όσον αφορά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών-, άρα δεν είμαι εναντίον του.

Η Susie Hammond
Η τριχολόγος Susie Hammond / Φωτογραφία: susie_pkingsley / Instagram

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες «κόκκινες σημαίες» που προσέχουμε όταν μιλάμε σε πελάτες. Συνήθως ζητάμε από κάποιον να μας πει τι τρώει για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, κι αν εντοπίσω κάποια «κόκκινη σημαία», θα τον προειδοποιήσω.

Για παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένα ψάρια που μπορεί να έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, η κατανάλωση του οποίου μπορεί να συντελέσει στην επιπλέον αποβολή των μαλλιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικοί άνθρωποι μπορεί, επίσης, να κάνουν κάτι που επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου τους, όπως το να πίνουν πάρα πολύ πράσινο τσάι, το οποίο έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου στη διατροφή σας».


Πηγή