Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πράσινο τσάι: Δείτε ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν

Το πράσινο τσάι κατατάσσεται στη λίστα με τα διατροφικά “must”, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει αντικαρκινική δράση, ενισχύει το μεταβολικό ρυθμό, καταπραΰνει την αντίδραση του οργανισμού στο στρες και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Είναι λογικό λοιπόν να απορήσει κανείς όταν λέμε ότι κάποιοι πρέπει να το αποφεύγουν!

Ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Φουκουσίµα στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μπλοκάρει την επίδραση ενός βήτα-αναστολέα –της ναδολόλης– που χορηγείται συχνά σε ασθενείς με υπέρταση.

Δύο κούπες πράσινο τσάι την ημέρα είναι αρκετές για να παρατηρηθεί η παραπάνω επίδραση, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ακριβής αιτία πίσω από το φαινόμενο παραμένει άγνωστη, ωστόσο οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχει το πράσινο τσάι επηρεάζουν τη διαδικασία απορρόφησης του φαρμάκου από το αίμα.

Τι πρέπει να προσέξετε εάν έχετε υπέρταση και λαμβάνετε βήτα-αναστολείς

Πριν απαρνηθείτε το πράσινο τσάι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ιαπωνικής δοκιμής χρησιμοποιήθηκε δόση ναδολόλης 30mg, η οποία είναι ιδιαίτερα χαμηλή –οι υπερτασικοί συνήθως λαμβάνουν δόση 80-240mg. Έτσι, δεν είναι βέβαιο πώς επιδρά το πράσινο τσάι στην κανονική δοσολογία που συνιστούν οι γιατροί.

Εάν έχετε υπέρταση, λαμβάνετε βήτα-αναστολείς και πίνετε αρκετό πράσινο τσάι, καλό θα ήταν να το αναφέρετε στο γιατρό σας σε περίπτωση που έχει παρατηρηθεί ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Επίσης, αν έχετε υπέρταση αλλά δεν λαμβάνετε βήτα-αναστολείς, συνεχίστε να πίνετε άφοβα πράσινο τσάι, καθώς μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από δύο περίπου μήνες στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition κατέδειξε ότι το συγκεκριμένο είδος τσαγιού βοηθά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο: Το πράσινο τσάι ισχυρό όπλο έναντι του καρκίνου του προστάτη
Πώς θα ρίξετε την πίεση σε 30 μόλις λεπτά!
Οι ιδανικές τιμές τις αρτηριακής πίεσης: Δείτε αν κινδυνεύετε (πίνακας)


Πηγή