Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πώς να ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού σας λίγο πριν τις εξετάσεις

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις πλησιάζουν και οι μαθητές έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τις τελευταίες επαναλήψεις και να μελετούν εντατικά. Το άγχος, το στρες και η πνευματική κόπωση τους καταβάλλουν, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να «μπλοκάρουν» και να μην μπορούν να αποδώσουν.

Επηρεάζουν ακόμη τη μνήμη, μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες της μάθησης, με την οποία οι μαθητές κωδικοποιούν και αποθηκεύουν τις πληροφορίες, καθώς και ανακαλούν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους. Μπορεί οι μαθητές που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις να μελετούν ατέλειωτες ώρες, αλλά σπάνια καταφέρνουν να αποθηκεύσουν μεμιάς όλο αυτόν τον τεράστιο όγκο πληροφοριών, ώστε όταν έρθει η ώρα της εξέτασης να τις ανακαλέσουν στη μνήμη τους και να τις χρησιμοποιήσουν με επιτυχία.

Η ανάκληση της μνήμης, που σχετίζεται με τη γνώση, αποδεικνύεται σε ορισμένες περιπτώσεις δυσχερής, κυρίως για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Λυκείου, δεδομένης της πληθώρας πληροφοριών που δέχονται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τις Εξετάσεις. Ποιες είναι οι συμβουλές που πρέπει να δώσετε στα παιδιά σας προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις εξετάσεις;

Ύπνος

Λόγω του όγκου της ύλης και του άγχους αρκετοί νέοι ξενυχτούν πάνω από τα βιβλία τους. Παρόλα αυτά, ο ύπνος είναι ένα πολύ βασική προϋπόθεση για καλή μνήμη. Χρειαζόμαστε έναν καλό ύπνο προκειμένου την επόμενη μέρα να θυμόμαστε όλα όσα μάθαμε την προηγούμενη, σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Μπλακγκρόου, διευθυντή του Εργαστηρίου Ύπνου του Πανεπιστημίου του Σουόνσι στην Ουαλία. Επιπλέον, όπως φαίνεται από την εν λόγω έρευνα, ο ύπνος ενισχύει τις πληροφορίες και τις εμπειρίες στις οποίες κάθε άνθρωπος δίνει αυξημένη σημασία, έτσι ώστε αυτές να γίνουν τμήμα της μακρόχρονης μνήμης στον εγκέφαλο!

Γυμναστική

onmed1

Η γυμναστική, εκτός από καλή φυσική κατάσταση, δύναμη και αντοχή, προσφέρει σημαντικά οφέλη και στον εγκέφαλό μας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, μόλις λίγα λεπτά αεροβικής άσκησης παρέχουν σημαντική τόνωση στην εγκεφαλική μας λειτουργία. Αυτό συνεπάγεται ότι αποδίδουμε καλύτερα και αποθηκεύουμε πιο εύκολα νέες πληροφορίες! Για τον λόγο αυτόν, καλό θα ήταν οι μαθητές να βρίσκουν λίγο χρόνο για να κάνουν ένα άθλημα της επιλογής τους, που τους ευχαριστεί και τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν τη μελέτη.

Διατροφή

onmed 6

Είναι γεγονός πως η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει την πνευματική μας διαύγεια. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Η γλυκόζη είναι μία από τις βασικές τροφές για τον εγκέφαλό μας και ο οργανισμός μας την παράγει από τα σάκχαρα που περιέχονται στα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, το ψωμί, το ρύζι, τις πατάτες, τις μπανάνες. Παράλληλα, οι βιταμίνες Α, Β και Ε, καθώς και ο φώσφορος, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο ψευδάργυρος αυξάνουν την ικανότητα για προσοχή, βελτιώνοντας τον μηχανισμό της σκέψης. Φυσικά, ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά που παρέχουν μερικά ακόμη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

memoact

Για καλύτερα αποτελέσματα όμως η σωστή διατροφή καλό θα ήταν να πλαισιώνεται από ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Το SUPERFOODS® MEMOACT, για παράδειγμα, αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό από συμπυκνωμένα συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην πνευματική διαύγεια, στη συγκέντρωση, στον έλεγχο και στην αποβολή του άγχους, καθώς και στην ενίσχυση της θετικής διάθεσης.

Πιο συγκεκριμένα, περιέχει Κακάο, πηγή θεοβρωμίνης, που συμβάλλει στην υγιή νοητική λειτουργία και την ενίσχυση της μνήμης, Ελευθερόκοκκο, πηγή ελευθεροσίδων, για πνευματική διαύγεια, Πράσινο Τσάι, πηγή πολυφαινολών και καφεΐνης, που συντελεί στη βελτίωση της λειτουργικής μνήμης και Ιπποφαές, πηγή βιταμίνης C, που καταπολεμά το οξειδωτικό στρες. Διατίθεται σε πόσιμο διάλυμα με ευχάριστη γεύση κακάο.

Εντάσσοντας το εν λόγω πόσιμο διάλυμα σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα για είκοσι μέρες, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ενισχύσει τη συγκέντρωση και τη λειτουργία της μνήμης του!


Πηγή