Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Σκλήρυνση κατά πλάκας: 7 συμβουλές που θα σας ανακουφίσουν από τη δυσκοιλιότητα

Εάν νοσείτε από σκλήρυνση κατά πλάκας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε προβλήματα με την ουροδόχο κύστη και τα έντερά σας. Η δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης είναι μια κοινή παρενέργεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας μαζί με προβλήματα του εντέρου.

Περίπου το 80% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας αντιμετωπίζουν κάποιο είδος δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης. Η δε δυσκοιλιότητα είναι το πιο κοινό πρόβλημα του εντέρου στη σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με την Εθνική εταιρεία σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Γενικά χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Σπάνιες κινήσεις του εντέρου, συνήθως λιγότερο από τρεις την εβδομάδα
  • Πολύς χρόνος στην τουαλέτα
  • Σκληρά ή μικρά κόπρανα
  • Κοιλιακό φούσκωμα ή δυσφορία

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί άμεσα από την ίδια τη σκλήρυνση κατά πλάκας ή έμμεσα από συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας. Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να το αναφέρετε στο γιατρό σας καθώς η ανεπίλυτη δυσκοιλιότητα μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ουροδόχου κύστης.

Οι 7 συμβουλές για την καθημερινή αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Αν ακολουθήσετε κατά γράμμα τις συμβουλές που ακολουθούν θα δείτε μεγάλη βελτίωση αναφορικά με το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Στην ουσία δηλαδή, όπως θα διαβάσετε, δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο.

Φάτε περισσότερες ίνες: Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της δυσκοιλιότητας. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για μια σειρά από άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 25 γραμμάρια ινών κάθε μέρα και οι άνδρες 38 γραμμάρια την ημέρα.

Η AHA συνιστά να παίρνετε φυτικές ίνες από τα τρόφιμα σε αντίθεση με τα συμπληρώματα όσο συχνότερα μπορείτε. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ψωμί ολικής άλεσης, η βρώμη, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.

Άλλες καλές πηγές ινών περιλαμβάνουν:

  • Φρέσκα φρούτα, όπως μήλα, σμέουρα και μπανάνες
  • Όσπρια, όπως μπιζέλια, φακές και φασόλια
  • Ξηροί καρποί, όπως καρύδια και αμύγδαλα
  • Λαχανικά, όπως αγκινάρες και μπρόκολο

Δοκιμάστε διογκωτικά μέσα από συμπληρώματα ινών: Συνεχίστε να δοκιμάζετε τρόφιμα που συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματός σας έτσι ώστε αν καταλήξετε σε αυτά που είναι ωφέλιμα για εσάς.

Διογκωτικοί παράγοντες: Γνωστοί και ως συμπληρώματα ινών, μπορούν να βοηθήσουν το έντερό σας να λειτουργήσει καλύτερα εφόσον τα συνοδεύετε με 250ml νερό.

Έχετε τις εξής επιλογές:

  • Β’-γλυκάνες
  • Πηκτίνες
  • Ινουλίνη
  • Κόμμι Guar.
  • Psyllium
  • Χιτοζάνη

Είναι προτιμότερο να παίρνετε αυτά τα συμπληρώματα τη νύχτα για να επιτευχθεί η τακτική πρωινή ρουτίνα του εντέρου. Φροντίστε βέβαια να συνεχίσετε να πίνετε άφθονο υγρό όλη την ημέρα.

Πιείτε περισσότερο νερό: Ένας από τους πιο χρήσιμους τρόπους για να εξαλύψετε τη δυσκοιλιότητα είναι απλά να πίνετε περισσότερα υγρά, ειδικά νερό.

Η κατανάλωση ζεστού νερού, ειδικά το πρωί, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της δυσκοιλιότητας.

Αυξήστε την άσκησή σας: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσκοιλιότητας ή ακόμη και να την αποτρέψει από το να συμβεί εξαρχής. Η άσκηση διεγείρει τους κοιλιακούς μυς που με τη σειρά τους μπορεί να διεγείρουν τις κινήσεις στο παχύ έντερο.

Μια μελέτη έδειξε ότι το καθημερινό κοιλιακό μασάζ βελτιώνει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Η Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας λέει ότι το μασάζ στην κοιλιακή χώρα μπορεί να βελτιώσει και άλλα συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας και να ενισχύσει τη διάθεσή σας.

Η κόπωση και άλλοι παράγοντες μπορεί να δυσκολεύουν την άσκηση. Εάν αυτό ισχύει για εσάς, ξεκινήστε με γρήγορο περπάτημα, αερόμπικ νερού ή κολύμπι. Κάθε είδους δραστηριότητα μετράει.

Χρησιμοποιήστε μαλακτικό κοπράνων: Εάν εξακολουθείτε να αναζητάτε περισσότερες επιλογές για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητάς σας, τα μαλακτικά κοπράνων μπορεί να είναι ευεργετικά. Μπορούν να μειώσουν τον πόνο και την καταπόνηση των κινήσεων του εντέρου και να βοηθήσουν στην ανακούφιση της όποιας ενόχλησης.

Πάρτε ένα καθαρτικό: Τα καθαρτικά δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση, αλλά μπορεί να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση. Η τακτική χρήση τους μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον τόνο και την αίσθηση στο παχύ έντερο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως χρειάζεστε καθαρτικό για κάθε κίνηση του εντέρου. Συζητήστε πρώτα με το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι τα καθαρτικά μπορεί να σας ωφελήσουν.

Αποκτήστε μια ρουτίνα: Επισκεφθείτε για παράδειγμα την τουαλέτα 20 έως 30 λεπτά μετά το φαγητό.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Εάν η δυσκοιλιότητα είναι νέο δεδομένο για εσάς, ήρθε η ώρα να ενημερώσετε το γιατρό σας. Το αίμα στα κόπρανά σας, η ανεξήγητη απώλεια βάρους ή ο έντονος πόνος με τις κινήσεις του εντέρου είναι άλλα συμπτώματα που επιβάλουν τη συμβουλή του θεράποντος γιατρού σας το ταχύτερο δυνατόν.


Πηγή