Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Σπλαχνικό λίπος: Οι «τέλειες» τροφές χαμηλών υδατανθράκων για την καύση του λίπους στην κοιλιά 

Όλοι οι άνθρωποι έχουν σπλαχνικό λίπος στο σώμα τους. Σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος, το οποίο μπορεί να βρεθεί κάτω από το δέρμα, το σπλαχνικό λίπος περιβάλλει τα όργανά σας. Αν και είναι ένα «σημαντικό» μέρος του σώματος, η υπερβολική ποσότητα είναι επιβλαβής για την υγεία.

Η αποθήκευση υπερβολικής ποσότητας σπλαχνικού λίπους στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ζητημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα του σπλαχνικού λίπους που έχετε, όπως η γενετική, η διατροφή και ο τρόπος ζωής.

Δύο από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να απαλλαγείτε από αυτό το είδος λίπους είναι η διατροφή και η άσκηση.

Οι «τέλειες» τροφές για κατανάλωση περιλαμβάνουν λαχανικά με χαμηλούς υδατάνθρακες και υγιή λίπη.

Η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως τα απλά σάκχαρα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα του σπλαχνικού λίπους στο σώμα σας.

Ακολουθώντας μια δίαιτα όπως η κετογονική δίαιτα που είναι πλούσια σε υγιή λίπη, με επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών και πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος ή να το αποτρέψετε από την περαιτέρω ανάπτυξη.

Τα τρόφιμα που μπορείτε να τρώτε

Τα τυριά, αβοκάντο, θαλασσινά, άπαχα κρέατα και πουλερικά μαζί με λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως το λάχανο και το μπρόκολο, είναι οι τέλειες τροφές για κατανάλωση.

Επίσης, η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης είναι επίσης σημαντική. Εκτός από προφανείς πηγές ζάχαρης, αναζητήστε κρυμμένα σάκχαρα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και αφαιρέστε τα από τη διατροφή σας.

Οι τραγικές συνέπειες της ζάχαρης στον οργανισμό

Μια δίαιτα υψηλή σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση φρουκτόζης στο σώμα, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε λίπος από το συκώτι, αυξάνοντας ενδεχομένως την αποθήκευση του σπλαχνικού λίπους.

Για να ελέγξετε πραγματικά την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε, είναι σημαντικό να κοιτάτε τις ετικέτες στα τυποποιημένα τρόφιμα, ειδικά όταν πρόκειται για σνακ ή τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο ως «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη» ή «χωρίς λίπος». Δυστυχώς, συχνά αυτά τα τρόφιμα περιέχουν τόνους κρυμμένης ζάχαρης.

Θα πρέπει επίσης να στοχεύσετε να τρώτε περίπου εννέα μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον έξι από αυτές είναι λαχανικά.

Οι χρόνιες φλεγμονές λόγω της κακής διατροφής

Η αυξημένη πρόσληψη τροφών που προκαλούν χρόνιες φλεγμονές, όπως τα πατατάκια, τα ανθρακούχα ποτά και οι λευκοί, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, μπορεί να προκαλέσουν αρκετές ασθένειες και σπλαχνικό λίπος.

mageirema-atmos.jpg

Οι αλλαγές στις τεχνικές μαγειρέματος

Η βασική αρχή της απώλειας σπλαχνικού λίπους είναι να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα σας και να τρώτε μια διατροφή πλούσια σε υγιεινές τροφές, όπως φρέσκα φρούτα, φρέσκα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη, και να εξαλείψετε τα επεξεργασμένα, πλούσια σε σάκχαρα και λιπαρά τρόφιμα από τη διατροφή σας.

Χρησιμοποιήστε μεθόδους μαγειρέματος με χαμηλά λιπαρά, όπως το ψήσιμο, το βράσιμο ή το ψήσιμο, αντί για το σοτάρισμα ή το τηγάνισμα.

Η αυξημένη πρόσληψη τροφών που προκαλούν χρόνιες φλεγμονές, όπως τα πατατάκια, τα ανθρακούχα ποτά και οι λευκοί, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, μπορεί να προκαλέσει αρκετές ασθένειες και ασθένειες που με τη σειρά τους κάνουν πολύ πιο δύσκολο για το σώμα να καταπολεμήσει το σπλαχνικό λίπος.


Πηγή