Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον παιδικό εγκέφαλο

Οι πρώτοι μήνες της ζωής ενός παιδιού είναι καθοριστικοί για την ανάπτυξη και τη μελλοντική υγεία του.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνουν οι γονείς στη διατροφή, καθώς επηρεάζει σημαντικά το πώς θα αναπτυχθεί ο εγκέφαλος, επισημαίνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Με στόχο να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ώστε να αναπτυχθεί σωστά ο εγκέφαλός τους, η Ακαδημία εξέδωσε νέες οδηγίες στις οποίες περιγράφεται η ιδανική διατροφή κατά τις πρώτες 1.000 μέρες της ζωής του παιδιού –σχεδόν μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Στις νέες οδηγίες, οι οποίες δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Pediatrics, η Επιτροπή της Ακαδημίας για τη Διατροφή επισημαίνει ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, ορισμένες βιταμίνες (A, D, B6, B12) και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα παίζουν καίριο ρόλο στην εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού. Αν η διατροφή δεν περιλαμβάνει τα πολύτιμα αυτά θρεπτικά συστατικά το παιδί ενδέχεται να αντιμετωπίσει χρόνιες εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, αναφέρουν οι ειδικοί. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Σύμφωνα με τη Δρ Sarah Jane Schwarzenberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και μέλος της Επιτροπής για τη Διατροφή, το μητρικό γάλα συνιστάται για τα νεογέννητα έως την ηλικία των έξι μηνών. Μετά το εξάμηνο όμως δεν παρέχει στο παιδί την ποσότητα σιδήρου και ψευδαργύρου που χρειάζεται, γι’ αυτό και πρέπει συμπληρωματικά το παιδί να καταναλώνει τροφές που του δίνουν αυτά τα συστατικά. Αρκετές παιδικές τροφές ενισχύονται τόσο με σίδηρο όσο και με ψευδάργυρο, αναφέρει η Schwarzenberg, καλή πηγή είναι όμως και το πολτοποιημένο κρέας.

paidi milo

Έμφαση στην ποικιλία

Μετά τη διακοπή του θηλασμού, ιδανική διατροφή για ένα παιδί είναι αυτή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, όπως πλούσιο σε πρωτεΐνες (άπαχο) κρέας και πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα φρούτα και λαχανικά.

«Τα μωρά είναι πολύ επιρρεπή στις διατροφικές ελλείψεις τους πρώτους μήνες της ζωής τους» δηλώνει η Schwarzenberg, σύμφωνα με το ΤΙΜΕ. «Ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό από την ηλικία των 12 έως και των 24 μηνών κι έτσι θέλουμε οι παιδίατροι να προτείνουν ποικιλία τροφών και όχι απλώς να λένε στους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους συγκεκριμένες τροφές.»

«Αν δεν επιτευχθούν τα αναπτυξιακά ορόσημα των πρώτων 1.000 ημερών της ζωής του παιδιού δεν υπάρχει δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να το αλλάξουμε αυτό» τονίζει κλείνοντας η ειδικός. Ο σίδηρος, για παράδειγμα, είναι καθοριστικός για τη δημιουργία δικτύων της μνήμης και για την ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών στον εγκέφαλο και αυτές οι παράμετροι δεν είναι δυνατό να διαμορφωθούν αργότερα στη ζωή του παιδιού.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς στη διατροφή των παιδιών τους

Τι πρέπει να τρώει ένα βρέφος τον 1ο χρόνο της ζωής του


Πηγή