Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τα παιδιά που γεννήθηκαν με εξωσωματική χαίρουν άκρας ψυχικής υγείας!

Η χρήση μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στην ψυχική υγεία των παιδιών που γεννιούνται ούτε κατά την εφηβεία ούτε κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή τους.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης που διεξήχθη από το Karolinska Institutet στη Σουηδία και δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry.

Η έρευνα ουσιαστικά απαντά σε ένα ερώτημα που για πολλά χρόνια απασχολούσε τα άτομα που έχουν αποκτήσει ή θέλουν να αποκτήσουν παιδιά με εξωσωματική: θα έχουν αυτά τα παιδιά καλή ψυχική υγεία; Είναι πιο ευάλωτα στις ψυχικές διαταραχές σε έναν κόσμο που η ψυχική υγεία φαίνεται πιο ευάλωτη από ποτέ;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εν λόγω έρευνα έρχεται να καθησυχάσει με τα ξεκάθαρα ευρήματά της.

Το προφίλ της έρευνας

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν περισσότερους από 1,2 εκατ. ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1994 και 2006, συμπεριλαμβανομένων 31.565 συμμετεχόντων που συνελήφθησαν με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (διαβάστε περισσότερα). Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 12 και 25 ετών, όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη.

Οι ερευνητές της μελέτης είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με το οικογενειακό ιστορικό κλινικών διαγνώσεων ψυχιατρικών διαταραχών, όπως η Μείζονα Κατάθλιψη, η Διπολική Διαταραχή, η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή, η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD) των γονέων.

Στη μελέτη, οι ερευνητές φρόντισαν επομένως να διαχωρίσουν τον ρόλο της θεραπείας γονιμότητας από την επίδραση ενός ευρέος φάσματος γονικών παραγόντων, όπως το μορφωτικό επίπεδο των γονέων, η ηλικία τους και το ιστορικό ψυχικής τους υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαπιστώθηκε ξεκάθαρα ότι η χρήση μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν είχε σχεδόν καμία αρνητική επίδραση στην ψυχιατρική υγεία των παιδιών κατά την εφηβική και ενήλικη ζωή τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι επικεφαλής της έρευνας εντόπισαν  ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής στα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν γεννηθεί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Γιατί όμως;

Ρωτήσαμε το Δρ. Θάνο Παράσχο, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, ο οποίος σχολίασε πάνω σε αυτό:

«Τα ευρήματα της μελέτης είναι συνολικά καθησυχαστικά όσον αφορά την ψυχιατρική υγεία των παιδιών που συλλαμβάνονται με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς φαίνεται ότι εξελίσσονται σε έφηβους και νέους ενήλικες χωρίς προβλήματα στην ψυχική τους υγεία. Από το 1978, περισσότερα από 9 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί με τη χρήση τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η γνώση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών που συλλαμβάνονται με εξωσωματική διαρκώς αυξάνονται, αφού πλέον έχουν ολοκληρωθεί αρκετές έρευνες παρατήρησης. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υγιή, καθώς έχουμε τους τρόπους, τις μεθόδους και τα μέσα για προληπτικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, ερευνητές στο Karolinska Institutet διεξήγαγαν την πρώτη σημαντική μελέτη που μελέτησε και την ψυχική υγεία σε νεαρούς ενήλικες που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική και τα αποτελέσματα είναι σίγουρα εξαιρετικά αισιόδοξα, αφού φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ψυχική υγεία των παιδιών που γεννιούνται με εξωσωματική είναι πολύ καλή. Όσο για το ελαφρώς αυξημένο ρίσκο εμφάνισης Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής θα μπορούσα να πω ότι μπορεί να είναι κάτι επίκτητο από το περιβάλλον που μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γονείς παιδιών που έχουν δυσκολευτεί να τα φέρουν στον κόσμο είναι πιο υπερπροστατευτικοί, πράγμα που μπορεί να ευνοεί τη δυνητική εμφάνιση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής, με βάση τις συσχετίσεις που ορίζει η ψυχιατρική. Το ίδιο εξάλλου υποψιάζονται και οι επικεφαλής της εν λόγω έρευνας.

Οπότε θα έλεγα ότι συνολικά τα νέα είναι ευχάριστα για την εξέλιξη της ψυχικής υγείας των παιδιών που γεννιούνται με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

Διαβάστε περισσότερα για τον εμβολιασμό των εγκύων ενάντια στην Covid 19 εδώ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος
Παράσχος
T: (+30)
210 6774104


Πηγή